W stołówce SP nr 1 dominowały dziś kolory czerwony i zielony. Wszystko za sprawą Dnia Zdrowego Śniadania. Uczniowie, nauczyciele i rodzice żaków rozpoczęli czwartek z brzuchami pełnymi zdrowych potraw.
Dziś obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Żywienia. Jak wiadomo, w dobre rozpoczęcie dnia musi mieć wkład zdrowe, pełnowartościowe śniadanie, które daje moc i energię aż do późnych godzin wieczornych. Przez tydzień, wychowawczynie trzecich klas w Szkole Podstawowej nr 1 prowadziły kurs zdrowego żywienia. Agata Barczyszyn i Katarzyna Chudy informowały żaków, jakie zasady muszą spełnić, by ich brzuchy były zadowolone, a organizmy zdrowe. - W dwóch klasach trzecich powstały kluby śniadaniowe – informuje Agata Barczyszyn, wychowawczyni klasy trzeciej. - W ramach czternastu zajęć lekcyjnych, realizowaliśmy program zdrowego żywienia, na podstawie którego powstało 12 zasad zdrowego odżywiania.
Oto i one:
1.Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem
2.Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości
3.Zawsze my ręce przed posiłkiem
4.Pięć posiłków dziennie w ciągu dnia jest na piątkę
5.Jedz o stałych porach i nie spiesz się
6.Mięso, jaja, ryby – możesz wybierać
7.Pamiętaj o kaszach, jedz chleb, nie bułeczki
8.Dzień bez pięciu porcji świeżych owoców, warzyw lub soku to dzień stracony
9.Posiłek obiadowy to zapas siły na aktywne popołudnie
10.Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem
11.Dobrą wodą gaś pragnienie
12.Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem.
[FOTORELACJA]5442[/FOTORELACJA]
Na stołach pojawiły się tylko zdrowe produkty. - Nabiał, owoce, warzywa, mięso, tym chcemy częstować naszych uczniów podczas dzisiejszego śniadania – mówi nauczycielka. - Wiedzą już, że powinni jeść dla zdrowia pięć posiłków dziennie, a śniadanie jest najważniejszym z nich, bo daje moc.
Także uczniowie przyznają rację swoim wychowawczyniom. Marta zjadła podczas Dnia Zdrowego Śniadania kanapkę z masłem, szynką, rzodkiewką i ogórkiem. - Codziennie zdrowo jem, nie tylko dzisiaj w szkole – wyjaśnia Marta Smal. - Bez problemu rezygnuję z chipsów i słodyczy. Czasem kupuję ciastko zbożowe w ekologicznej szafie w naszej szkole. Kolega dziewczynki – Alan, zjadł o dwie kanapki więcej od niej i skusił się na zdrowy zestaw: ser, szynka, rzodkiewka.
W nagrodę za zdrowe odżywianie i ukończenie kursu, uczniowie otrzymali pamiątkowe certyfikaty. Być może niektóre z nich znajdą swoje miejsce w kuchni, by codziennie przypominać młodym legniczanom, że w zdrowym ciele, zdrowy duch.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu lca.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz