Zamknij

Tęczowy Sernik: Kolorowa Przyjemność na Każdą Okazję!

Kwestia Smaku Kwestia Smaku 13:59, 01.12.2024

Tęczowy Sernik: Kolorowa Przyjemność na Każdą Okazję!

 

 

 

 

Tęczowy Sernik: Kolorowa Przyjemność na Każdą Okazję!

Składniki:

1 kg sera twarogowego (w kostce)

5 galaretek w różnych kolorach (np. truskawkowa, agrestowa, pomarańczowa, cytrynowa, jagodowa)

1 kostka masła

4 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)

Herbatniki (ok. 200g)

Owoce: truskawki, borówki, maliny, owoce świeże lub mrożone (do dekoracji)

Wykonanie:

Przygotowanie tortownicy:

Tortownicę wysmarować cienką warstwą oleju, aby sernik łatwiej się wyjmował po stężeniu.

Spód sernika:

Na dnie tortownicy ułóż herbatniki w jednej warstwie, tak by pokryły całe dno formy.

Przygotowanie pierwszej warstwy sernika:

Zaczynamy od rozpuszczenia pierwszej galaretki (np. truskawkowej) w szklance gorącej wody. Po rozpuszczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Do miski przełóż 1/4 kg twarogu, dodaj 1/4 kostki miękkiego masła oraz ostudzoną galaretkę.

(Opcjonalnie dodaj cukier puder, jeśli chcesz, żeby sernik był słodszy).

Całość zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.

Wylej pierwszą warstwę na herbatniki w tortownicy. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut, aż warstwa stężeje.

Przygotowanie kolejnych warstw:

Powtórz te same kroki dla pozostałych galaretek: każdą galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody, ostudź, a następnie zmiksuj z odpowiednią porcją twarogu i masła.

Wylewaj kolejne warstwy serka na zastygającą poprzednią. Każdą warstwę wstaw do lodówki, aby stężała przed dodaniem następnej.

Ostatnia warstwa:

Po nałożeniu wszystkich kolorowych warstw, na wierzch ułóż świeże lub mrożone owoce (np. truskawki, maliny, borówki).

Rozpuść ostatnią galaretkę i wylej ją na owoce. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby galaretka całkowicie stężała.

Chłodzenie:

Cały sernik musi stężeć w lodówce przez minimum kilka godzin, najlepiej przez całą noc, aby warstwy dobrze się połączyły i całość była stabilna.

Gotowe:

Sernik jest gotowy do podania! Wystarczy wyjąć go z tortownicy, pokroić i podać.

Uwagi:

Możesz zrezygnować z masła i cukru pudru, jeśli chcesz, aby sernik był lżejszy, a galaretki można zrobić w wersji "light" bez cukru, aby był bardziej fit.

Jest to prosty przepis, który można przygotować w kilka godzin, a jego efekt wizualny na pewno zachwyci gości!

Smacznego!

 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%