Zamknij

Bezgrzeszne ciasteczka owsiane – rozkosz bez wyrzutów sumienia

Kwestia Smaku Kwestia Smaku 18:24, 11.01.2025 Aktualizacja: 19:42, 11.01.2025

Bezgrzeszne ciasteczka owsiane – rozkosz bez wyrzutów sumienia

Bezgrzeszne ciasteczka owsiane – rozkosz bez wyrzutów sumienia

Wyobraź sobie ciasteczka, które znikają z blachy szybciej, niż zdążysz je ostudzić. Takie, które łączą zdrowie z przyjemnością i dostarczają każdej chwili chrupiącej radości. Gotowy? No to zaczynamy!

Składniki, które rozpieszczą Twoje zmysły:

  • 40 dkg płatków owsianych – baza zdrowia i smaku
  • 20 dkg mielonych migdałów lub orzechów – nuta luksusu
  • 10 dkg mąki – lekka podstawa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia – gwarancja idealnego wzrostu
  • Szklanka miodu – naturalna słodycz, jak pocałunek słońca
  • 20 dkg masła – aksamitny sekret każdego wypieku
  • 2 jajka – małe cuda wiążące całość
  • Szczypta soli – balans smaku
  • 5 dkg słonecznika – małe złote klejnoty
  • 5 dkg pestek dyni – chrupiąca harmonia
  • 5 dkg śliwek suszonych – owocowy akcent
  • 5 dkg rodzynek – słodkie jak wspomnienia z dzieciństwa
  • 5 dkg sezamu – drobinki magii
  • 5 dkg siemienia lnianego – zdrowotna moc
  • 5 dkg pokrojonych migdałów lub orzechów – chrupiące niespodzianki
  • 10 dkg pokrojonej czekolady – opcjonalnie gorzka lub mleczna, bo kto zabroni odrobiny rozpusty?

 

 

Jak je stworzyć?

Zaczynamy od drobnego poszatkowania płatków owsianych – możesz użyć malaksera, ale jeśli chcesz, daj się ponieść kuchennemu rytuałowi i zrób to ręcznie.

Dodaj mód, jajka, mąkę migdałową, zwykłą mąkę, proszek do pieczenia i miękkie masło. Wymieszaj to wszystko z radością – jakbyś tworzył dzieło sztuki.

Do tej apetycznej masy dodaj pestki słonecznika, dyni, pokrojone śliwki, rodzynki, sezam, siemię lniane, migdały lub orzechy i – jeśli pragniesz – kawałki czekolady.

Na blaszki wyłożone papierem do pieczenia formuj zgrabne kulki. Układaj je z odstępami – potrzebują przestrzeni, by rozkwitnąć w piecu. Każdą kulkę lekko spłaszcz dłonią, tworząc małe placki.

Włóż blachy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piecz przez 15–20 minut. Obserwuj, jak złocą się na Twoich oczach!

 

 

Smakowity finał

Gdy ciasteczka ostygną – choć to trudne, bo kuszą zapachem – chwyć jedno i poczuj, jak rozkosz rozlewa się po podniebieniu. Każde ciasteczko to mała baletnica, która z gracją pląsa na Twoim talerzu, rozpieszczając zmysły. Idealne na poranek, do popołudniowej kawy, a nawet jako wieczorna przekąska. Bez grama wyrzutów sumienia, tylko czysta przyjemność.

No, kto się odważy upiec te cuda? 😊

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0

komentarz(1)

eljot.eljot.

1 0

Ten przepis to czysta poezja i dla ciała ale i dla duszy.Nie dość ,że w 100% wiarygodny,to w tak wspaniały sposob podany.Wykorzystamy w naszej kuchni na pewno.Rozmarzyłem się,czuję smak i zapach.Kolej na następne.

20:32, 12.01.2025
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%