Deska serów to nie tylko smaczna, ale również efektowna propozycja, która doskonale sprawdzi się podczas karnawałowego przyjęcia czy wieczoru w gronie bliskich. Jednak aby w pełni wykorzystać potencjał tego dania, warto poznać kilka zasad doboru serów i dodatków. Swoimi wskazówkami dzieli się Dominika Reich, ambasadorka smaków.
Dominika Reich, ambasadorka smaków: „Z czym łączyć sery, jakie gatunki wybierać lub jak je zestawiać ze sobą? Ciekawą propozycją jest zrobienie deski serów z różnych gatunków mleka. Weźmy dwa, trzy sery krowie o różnej strukturze. Jeden ser owczy, i tutaj może być to jak najbardziej pleśniowy Roquefort, który jest właśnie serem zrobionym z mleka owczego. Wybierzmy jeden ser kozi, jeden ser miękki, np. brie lub camembert. Dobrym pomysłem będzie też wybranie sera z dodatkami: płatkami chili, truflą lub migdałami. Zabawmy się też kolorem: dodajmy Cheddar, który jest pomarańczowy. Na pewno wniesie on trochę radości do tej naszej deski.
A z czym łączymy sery? Przede wszystkim z różnego rodzaju marmoladami. Niekoniecznie dedykowanymi serom, można wykorzystać te własnej produkcji. Z różnymi rodzajami miodu. Oczywiście z owocami i nie tylko winogronami, ale także dostępnymi sezonowo (brzoskwinie, morele) i tropikalnymi, jak owoce kaki. Wypróbujmy też owoce suszone i bakalie: tak lubiane przez nas pistacje oraz różnego rodzaju orzechy. Myślę, że będą to połączenia idealne na karnawałowe party.”
Warto pamiętać, że deska serów to nie tylko kulinarna rozkosz, ale także doskonała okazja do zabawy smakami i teksturami. Przy jej przygotowywaniu kluczowa jest różnorodność – zarówno w doborze serów, jak i dodatków. Dla miłośników wyrafinowanego smaku doskonałym uzupełnieniem będą kieliszek wina czy prosecco. Nie zapominajmy również o odpowiednim sposobie podania – drewniana deska, eleganckie naczynia na miód czy marmoladę, a także noże do serów będą doskonałym dopełnieniem tego apetycznego dania.
Niech idealna deska serów stanie się gwiazdą Twojego karnawałowego stołu!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz