Zamknij

Pączki, pączury, pączusie - czyli przepis na tłusty czwartek

Barbara Lewandowska Barbara Lewandowska 18:59, 23.02.2025 Aktualizacja: 19:04, 23.02.2025

Pączki, pączury, pączusie - czyli przepis na tłusty czwartek

Puchate pączki - domowy przepis na słodkie szczęście! 🍩

Czasem trzeba zwolnić, odłożyć codzienne troski na bok i zanurzyć ręce w cieple pachnącego ciasta. Oto przepis na pączki, które są lekkie jak chmurka, złociste jak zachód słońca i tak pyszne, że znikają szybciej, niż zdążysz powiedzieć "ostatni pączek dla mnie!" 😉

Składniki (ok. 15-20 pączków):

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 50 g świeżych drożdży (lub 14 g suchych)
  • 100 g cukru
  • 250 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego, drożdże nie lubią poparzeń!)
  • 5 żółtek (puszystych i ubitych jak obłoczki)
  • 60 g roztopionego masła
  • szczypta soli (bo nawet słodycz potrzebuje kontrastu)
  • 2 łyżki spirytusu lub octu (by pączki nie chłonęły tłuszczu jak gąbka!)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie, ale czemu sobie nie dogodzić?)

Dodatkowo:

  • 1, 5 litra oleju lub  kilka kostek smalcu do smażenia
  • konfitura różana, dżem lub krem do nadziewania
  • cukier puder do posypania
  • lub sok z cytryny i cukier puder na lukier

 

Sposób przygotowania:

1. Zaczyn – magia rośnie!

W miseczce rozpuść drożdże w ciepłym mleku z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i zostaw na 10–15 minut. Gdy zacznie rosnąć jak duma babci po udanych wypiekach – gotowe!

2. Ciasto – ręce do roboty! 💪

Ubij żółtka z resztą cukru na białą, puszystą masę. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj ubite żółtka, zaczyn, sól, wanilię i resztę mleka. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut (ręcznie lub mikserem z hakiem) – ręczne wyrabianie to doskonały trening przed degustacją! 😆 Stopniowo dodawaj roztopione masło i spirytus. Kiedy ciasto stanie się gładkie, elastyczne i zacznie się do Ciebie uśmiechać – przykryj ściereczką i zostaw w cieple na 1–1,5 godziny, by podrosło jak na drożdżach (dosłownie!).

3. Formowanie pączków – sztuka kulinarna! 🎨

Wyrośnięte ciasto podziel na równe kawałki. Formuj dłońmi kulki, układaj je na oprószonej mąką powierzchni i lekko spłaszczaj. Przykryj i pozwól im odpocząć jeszcze 30 minut – niech się nabiorą puszystości!

4. Smażenie – tańczące pączki! 💃

Rozgrzej tłuszcz do temp. 175°C (możesz sprawdzić, wrzucając kawałek ciasta – powinien skwierczeć i powoli wypływać). Smaż pączki partiami po ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i pachnące. Wyjmuj na papierowy ręcznik – niech się pozbędą nadmiaru tłuszczu, nie jest im potrzebny do szczęścia. 😄

5. Nadziewanie i dekoracja – koronacja pączka! 👑

Po ostygnięciu nadziej pączki dżemem, konfiturą lub kremem – możesz użyć rękawa cukierniczego lub po prostu strzykawki (kuchennej, oczywiście!). Na koniec obsyp cukrem pudrem lub polej lukrem. Gotowe!

Czas na degustację! 🍩😋

Usiądź wygodnie, weź pierwszego pączka i zamknij oczy. Czujesz? Miękkość, słodycz i odrobina nostalgii – jak za czasów dzieciństwa. No i jak tu nie kochać domowych wypieków?

Smacznego i nie zapomnij podzielić się z bliskimi (albo przynajmniej schować kilka dla siebie! 😉).

 

[ONNETWORK_VIDEO_ID]266[/ONNETWORK_VIDEO_ID]

 

Hiszpańskie pączki – Ole! 🇪🇸🍩 równie pyszne ale dużo szybsze w wykonaniu

Gdy życie daje Ci mąkę, jajka i masło… usmaż pączki! 😆 Chrupiące z wierzchu, puszyste w środku – prawdziwe słodkie dzieło sztuki prosto z Hiszpanii.

Składniki (na ok. 20 sztuk):

  • 1 szklanka wody
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • olej do smażenia (np. słonecznikowy)

Do podania:

  • cukier puder wymieszany z cynamonem lub lukier (sok z cytryny + cukier puder)
  • czekolada do maczania (opcjonalnie, ale bardzo zalecane! 😋)

Sposób przygotowania:

1️⃣ Przygotowanie ciasta:
W garnku zagotuj wodę z masłem i solą. Gdy masło się rozpuści, wsyp mąkę i energicznie mieszaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka – jakby miało ochotę wyjść na spacer. (ok. 2 minuty). Zdejmij z ognia i daj mu chwilę na odpoczynek (10 minut do przestygnięcia).

2️⃣ Dodawanie jajek:
Do lekko przestudzonego ciasta wbij jajka – jedno po drugim – miksując do uzyskania gładkiej, jednolitej masy☀️

3️⃣ Formowanie pączków:
Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na papierze do pieczenia pociętym na kwadraty (dostosowane do wielkości pączków) wyciskaj piękne złote pierścienie.

4️⃣ Smażenie – fiesta w garnku! 💃
Rozgrzej olej do 175°C. Delikatnie wrzucaj pączki papierem do góry na gorący tłuszcz. Po chwili papier sam się odklei – magia! Smaż partiami po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste jak słońce nad Barceloną. Odsącz na ręczniku papierowym, żeby nie były zbyt tłuste – bo kto by chciał ociekać olejem? 😉

5️⃣ Podanie – koronacja pączków! 👑
Obtocz jeszcze ciepłe pączki w cukrze pudrze z cynamonem lub zanurz w domowym lukrze. A jeśli chcesz poczuć się jak w madryckiej kawiarni – podaj je z gorącą, gęstą czekoladą do maczania.


Hiszpańskie pączki są idealne na śniadanie, deser lub wieczorną przekąskę. Można je jeść na ciepło lub na zimno, ale najlepiej smakują świeże – zanim znikną w tajemniczych okolicznościach! 😜

 

 

Dół formularza

 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS

komentarz(2)

smakosz.smakosz.

0 0

Na tłusty czwartek jak znalazł.Warto pokusić własną pracą własne podniebienie.Najlepiej smakuje.

00:31, 24.02.2025
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Zajebiste!Zajebiste!

0 0

...i to się liczy! Ładnie wyjaśnione i opisane.

07:28, 24.02.2025
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%