Zamknij
Ai

Makowiec japoński - tajemnica makowej rozkoszy

Barbara Lewandowska Barbara Lewandowska 20:59, 15.03.2025

Makowiec japoński - tajemnica makowej rozkoszy

Gdy zimowy chłód otula świat, na Waszym stole niech zagości makowiec – wilgotny, aromatyczny, pełen bakalii i spowity czekoladową polewą. Oto przepis, który sprawi, że każdy kęs będzie naprawdę wyjątkowy. Dzwony rozdzwonią się w uniesieniu, a ziemia nieznacznie się poruszy, jakby na chwilę zatraciła równowagę w zachwycie.

Zatem do dzieła...

Składniki:

  • 400 g maku mielonego
  • 400 ml mleka
  • 200 g masła
  • 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
  • 100 g cukru pudru
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 400 g jabłek ( starte na małych oczkach bez skórki)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g bakalii (np. 50 g skórki pomarańczowej, 50 g moreli, 70 g śliwek, 30 g rodzynek)
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka śmietanki 18%
  • kilka kropli aromatu migdałowego lub amaretto
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 100 ml śmietanki 18%
  • 2 łyżki masła
  • 200 g gorzkiej czekolady (min. 70%)
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Gotowanie maku: Mak zalej gorącym mlekiem i mieszaj, aż płyn się wchłonie. Dodaj pokrojone w kostkę masło i wymieszaj z jeszcze ciepłym makiem. Dodaj starte jabłka, miód, kaszę mannę oraz proszek do pieczenia. Gdy masa ostygnie, dodaj ubite żółtka z połową cukru, bakalie i kilka kropli aromatu. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite białka ze szczyptą soli i resztą cukru.

Pieczenie: Przełóż masę do tortownicy ( wyłożonej papierem do pieczenia). Piecz w 170°C (góra-dół) przez 50-55 minut. Po upieczeniu pozostaw do przestudzenia.

Polewa czekoladowa: W rondelku podgrzej śmietankę z masłem, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Na koniec dodaj miód. Gotową polewą oblej wystudzony makowiec.

Czy odważysz się odkryć tę makową tajemnicę?

Zamknij oczy, poczuj magię smaku i pozwól sobie na chwilę słodkiego zapomnienia – bo niektóre sekrety warto poznawać kęs po kęsie. Smacznego!

 

 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%