Gdy zimowy chłód otula świat, na Waszym stole niech zagości makowiec – wilgotny, aromatyczny, pełen bakalii i spowity czekoladową polewą. Oto przepis, który sprawi, że każdy kęs będzie naprawdę wyjątkowy. Dzwony rozdzwonią się w uniesieniu, a ziemia nieznacznie się poruszy, jakby na chwilę zatraciła równowagę w zachwycie.
Zatem do dzieła...
Składniki:
- 400 g maku mielonego
- 400 ml mleka
- 200 g masła
- 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
- 100 g cukru pudru
- 5 łyżek kaszy manny
- 400 g jabłek ( starte na małych oczkach bez skórki)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g bakalii (np. 50 g skórki pomarańczowej, 50 g moreli, 70 g śliwek, 30 g rodzynek)
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka śmietanki 18%
- kilka kropli aromatu migdałowego lub amaretto
- szczypta soli
Polewa czekoladowa:
- 100 ml śmietanki 18%
- 2 łyżki masła
- 200 g gorzkiej czekolady (min. 70%)
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Gotowanie maku: Mak zalej gorącym mlekiem i mieszaj, aż płyn się wchłonie. Dodaj pokrojone w kostkę masło i wymieszaj z jeszcze ciepłym makiem. Dodaj starte jabłka, miód, kaszę mannę oraz proszek do pieczenia. Gdy masa ostygnie, dodaj ubite żółtka z połową cukru, bakalie i kilka kropli aromatu. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite białka ze szczyptą soli i resztą cukru.
Pieczenie: Przełóż masę do tortownicy ( wyłożonej papierem do pieczenia). Piecz w 170°C (góra-dół) przez 50-55 minut. Po upieczeniu pozostaw do przestudzenia.
Polewa czekoladowa: W rondelku podgrzej śmietankę z masłem, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Na koniec dodaj miód. Gotową polewą oblej wystudzony makowiec.
Czy odważysz się odkryć tę makową tajemnicę?
Zamknij oczy, poczuj magię smaku i pozwól sobie na chwilę słodkiego zapomnienia – bo niektóre sekrety warto poznawać kęs po kęsie. Smacznego!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz