Zamknij

 Tarta z kandyzowaną żurawiną 

Barbara Lewandowska Barbara Lewandowska 12:59, 04.05.2025

 Tarta z kandyzowaną żurawiną 

 Tarta z kandyzowaną żurawiną 

 Składniki :

Kruche ciasto:

  • 400 g mąki pszennej (najlepiej pół na pół z krupczatką)
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 500 g kandyzowanej żurawiny (kupna lub domowa)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z 1 cytryny
  • 1–2 łyżki cukru trzcinowego (do smaku)
  • 1 łyżka spirytusu (lub rumu)
  • ½ szklanki wody

Przygotowanie

Kruche ciasto:

  • W misce wymieszaj obie mąki, sól, cukier puder i proszek do pieczenia.
  • Dodaj pokrojone zimne masło i rozetrzyj palcami na kruszonkę.
  • Dodaj żółtka i 1–2 łyżki zimnej wody – zagnieć gładkie ciasto.
  • Owiń w folię i schłodź przez 30 minut w lodówce.
  • Rozwałkuj większą część ciasta i wyłóż formę (22–24 cm), formując spód i boki. Resztę ciasta zostaw do starcia na wierzch.
  • Schłodź formę z ciastem kolejne 15 minut.

Nadzienie:

  • W rondelku umieść żurawinę, wodę, sok z cytryny, spirytus i cukier.
  • Podgrzewaj na małym ogniu ok. 5–10 minut, aż masa lekko zgęstnieje.
  • Zdejmij z ognia i przestudź.
  • Do przestudzonej masy dodaj 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj, aż nie będzie grudek.

Pieczenie

  • Podpiecz spód tarty w 180°C przez 10 minut.
  • Wyjmij, nałóż żurawinowe nadzienie.
  • Na wierzch zetrzyj resztę schłodzonego ciasta.
  • Piecz w 180°C przez 30–35 minut, aż wierzch będzie złocisty.

 

Przygotuj się na wyjątkową przyjemność smakową! Ta tarta z kandyzowaną żurawiną to połączenie kruchego, maślanego ciasta z aromatycznym, słodko-kwaśnym nadzieniem, które rozpływa się w ustach. Za każdą kromką kryje się doskonała harmonia smaków – od intensywnej, lekko kwaskowej żurawiny po subtelną słodycz ciasta. Idealna na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po wieczór z przyjaciółmi. Zaskocz swoich bliskich tym eleganckim i pełnym smaku wypiekiem, który wygląda tak dobrze, jak smakuje. Na pewno nie będzie zbyt wiele kawałków!

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%