Zamknij
Ważne
AI

 Letnie Szplitry – kruche ciasteczka z marmoladą jak promień słońca

Barbara Lewandowska Barbara Lewandowska 23:59, 29.06.2025

 Letnie Szplitry – kruche ciasteczka z marmoladą jak promień słońca

 

Delikatne, złociste ciasteczka z miękkim środkiem marmoladowym. Pachną wakacjami u babci, popołudniami na tarasie i ciepłym wiatrem, który przynosi śmiech z ogrodu.

Tak – „szplitry” to regionalna, gwarowa nazwa tradycyjnych kruchych ciasteczek z marmoladą, znana przede wszystkim na Śląsku, głównie Górnym.

 

 Składniki – słońce zamknięte w cieście:

Na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (najlepiej tortowej – sypkiej jak letni piasek)
  • 150 g zimnego masła (prosto z lodówki jak chłodna poranna rosa)
  • 50 g cukru pudru (lekki jak chmurka)
  • 2 żółtka (złote jak słoneczne promienie)
  • 1 łyżka gęstej śmietany (18%)
  • szczypta soli (żeby było tak, jak trzeba)

Nadzienie:

  • gęsta marmolada – najlepiej morelowa, różana albo z czarnej porzeczki – wybierz smak wakacji!

Do oprószenia:

  • cukier puder (jak pył z latającej wróżki)

 

 Wykonanie – prosto i z uśmiechem

  1. Zrób kruche ciasto:
    • Mąkę przesiej z cukrem pudrem i szczyptą soli – niech będzie lekka jak letni wiatr.
    • Dodaj masło – posiekaj nożem albo rozetrzyj palcami, aż powstanie pachnąca kruszonka.
    • Dorzuć żółtka i śmietanę – zagnieć szybko, z wyczuciem. Gotowe ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez pół godziny – niech odpocznie jak Ty w hamaku.
  2. Formuj ciasteczka:
    • Rozwałkuj ciasto cienko – na grubość ok. 3 mm.
    • Wykrój krążki (szklanka sprawdzi się idealnie).
    • Na środek połóż paseczek marmolady – nie żałuj, lato ma smak słodyczy!
    • Złóż na pół jak muszelkę – delikatnie dociśnij boki.
  3. Pieczenie:
    • Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    • Piecz w 180°C (góra–dół) przez 12–15 minut – do lekkiego zarumienienia jak opalone policzki.
  4. Na koniec:
    • Wystudź na kratce – najlepiej przy otwartym oknie.
    • Posyp cukrem pudrem i… gotowe!

 

 Letnie wskazówki:

  • Marmolada musi być gęsta, żeby nie uciekała z ciastek w trakcie pieczenia.
  • Do ciasta możesz dodać odrobinę skórki cytrynowej albo wanilii – dla jeszcze więcej słońca w smaku.
  • Przechowuj w puszce – choć trudno będzie im się tam długo uchować

 

Ciasteczka  smakują jak lato – one latem.
Chrupiące brzegi, aksamitna marmolada w środku, zapach masła i wanilii unoszący się po kuchni... To jak wzięcie małego kęsa wakacyjnej beztroski.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu lca.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%