Delikatne, złociste ciasteczka z miękkim środkiem marmoladowym. Pachną wakacjami u babci, popołudniami na tarasie i ciepłym wiatrem, który przynosi śmiech z ogrodu.
Tak – „szplitry” to regionalna, gwarowa nazwa tradycyjnych kruchych ciasteczek z marmoladą, znana przede wszystkim na Śląsku, głównie Górnym.
Składniki – słońce zamknięte w cieście:
Na kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej (najlepiej tortowej – sypkiej jak letni piasek)
- 150 g zimnego masła (prosto z lodówki jak chłodna poranna rosa)
- 50 g cukru pudru (lekki jak chmurka)
- 2 żółtka (złote jak słoneczne promienie)
- 1 łyżka gęstej śmietany (18%)
- szczypta soli (żeby było tak, jak trzeba)
Nadzienie:
- gęsta marmolada – najlepiej morelowa, różana albo z czarnej porzeczki – wybierz smak wakacji!
Do oprószenia:
- cukier puder (jak pył z latającej wróżki)
Wykonanie – prosto i z uśmiechem
- Zrób kruche ciasto:
- Mąkę przesiej z cukrem pudrem i szczyptą soli – niech będzie lekka jak letni wiatr.
- Dodaj masło – posiekaj nożem albo rozetrzyj palcami, aż powstanie pachnąca kruszonka.
- Dorzuć żółtka i śmietanę – zagnieć szybko, z wyczuciem. Gotowe ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez pół godziny – niech odpocznie jak Ty w hamaku.
- Formuj ciasteczka:
- Rozwałkuj ciasto cienko – na grubość ok. 3 mm.
- Wykrój krążki (szklanka sprawdzi się idealnie).
- Na środek połóż paseczek marmolady – nie żałuj, lato ma smak słodyczy!
- Złóż na pół jak muszelkę – delikatnie dociśnij boki.
- Pieczenie:
- Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 180°C (góra–dół) przez 12–15 minut – do lekkiego zarumienienia jak opalone policzki.
- Na koniec:
- Wystudź na kratce – najlepiej przy otwartym oknie.
- Posyp cukrem pudrem i… gotowe!
Letnie wskazówki:
- Marmolada musi być gęsta, żeby nie uciekała z ciastek w trakcie pieczenia.
- Do ciasta możesz dodać odrobinę skórki cytrynowej albo wanilii – dla jeszcze więcej słońca w smaku.
- Przechowuj w puszce – choć trudno będzie im się tam długo uchować
Ciasteczka smakują jak lato – one są latem.
Chrupiące brzegi, aksamitna marmolada w środku, zapach masła i wanilii unoszący się po kuchni... To jak wzięcie małego kęsa wakacyjnej beztroski.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz