Piotr Kasprowski, Szef kuchni sieci restauracji Oberża uchyla proponuje kilka swoich przepisów na potrawy, które zrobią furorę na naszym stole. Zachęcamy Panie do skorzystania z nich.
Gotujcie, pieczcie, zapiekajcie i podawajcie na swoich stołach. Mamy nadzieję, że podzielicie się z nami refleksjami i wrażeniami, jakie wywarły nowe potrawy na Waszych najbliższych. Jeśli macie pytania do pana Piotra piszcie na adres [email protected] przekażemy mu wszystkie pytania i poprosimy o odpowiedź na nie. Tymczasem życzymy miłego gotowania.
Pasztet z dzika
Składniki na pasztet:
- mięso gulaszowe z dzika 700 g.
- surowy boczek 310 g
- boczek wędzony 700 g
- łopatka wieprzowa bez kości 400 g
- wątróbka drobiowa 300 g
Bułka czerstwa 100 g
- cebula 205 g
- winiak Lux 100 g
- jaja 3 sztuki
- jałowiec 30 g
- gałka muszkatołowa 3 g
- sól 30g
- pieprz czarny (świeżo mielony) 3 g
- wegeta 3 g
- liść laurowy 10 g
- ziele angielskie 10 g
- olej 200 g
- bułka tarta 150 g
- masło 200 g
Ćwikła, chrzan, jako dodatek.
Mięso wołowe rozdrabniamy w grubą kostkę do duszenia. Podduszone mięsa, boczek podsmażoną cebulę i surową wątróbkę zmielić. Do zmielonej masy dodajemy jaja i winiak. Przyprawiamy do smaku i dokładnie wyrabiamy. Masę pasztetową porcjujemy do wysmarowanych i wyłożonych boczkiem i liściem laurowym foremek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 35 minut. Przed podaniem zmrażamy. Podajemy z chrzanem i ćwikłą
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz