Któż z nas nie zna smaku sera Feta, kto nie słyszał o gyrosie czy greckiej sałatce podawanych w fast foodach. Jednak czy rzeczywiście potrawy, które jemy mają wiele wspólnego z grecką kuchnią?
Grecja to nie tylko kolebka cywilizacji. Pod jej upalnym i słonecznym niebem rosną i dojrzewają wielkie ilości jarzyn ziół i owoców. Wody pełne są smakowitych ryb, krewetek, ośmiornic i małży. Na zboczach gór, pośród gajów oliwnych i winnic pasą się stada owiec. A tradycje kulinarne są tam przekazywane z pokolenia na pokolenie. Mario, jeden z właścicieli restauracji Vikos przez kilka lat mieszkał i pracował, jako szef kuchni w restauracji w greckim mieście Trikala. Gotował również greckie potrawy Bawarczykom. W rezultacie postanowił wrócić do Polski i stworzyć miejsce z prawdziwą grecką kuchnią. Od października ubiegłego roku legniczanie mogą próbować tradycyjnych greckich potraw w restauracji, której nazwa pochodzi od wąwozu Vikos, jednego z najgłębszych kanionów na Ziemi.
W kuchni Mario przyrządza potrawy według starych greckich receptur, które są jego tajemnicą.
- Grecka kuchnia jest bardzo prosta, a potrawy zyskują swój niepowtarzalny smak dzięki przyprawom i sposobom, w jaki są przygotowywane mówi Mario. – Mięsa marynuję w specjalnych marynatach z dodatkiem wina i oliwy z oliwek, które sprowadzam bezpośrednio z Grecji i mieszankach przypraw, które sam komponuję. Mięso jest grillowane na specjalnym wodnym grillu. Dzięki temu dania są naprawdę wyśmienite. Smak to nasz atut dlatego chcemy żeby ludzie się na nim poznali i aby z chęcią do nas wracali.
Ale grecka kuchnia to nie tylko mięsa.
- Coraz więcej naszych gości pyta o owoce morza i ryby. Rzecz jasna nie brakuje ich w naszej karcie – mówi właściciel. – No i oczywiście sałatki greckie, których nie może zabraknąć w menu. Muszę jednak przyznać, że Polacy lubią mięso, koneserzy pytają nawet o jagnięcinę, której charakterystyczny smak podkreśla determinanty kuchni greckiej. Jednak, jeśli mogę coś polecić to zapraszam wszystkich na potrawy z grilla oraz tradycyjną grecką salatkę. Ten posiłek na pewno zaspokoi podniebienie każdego smakosza.
Dla zachęty zdradzę przepis na sałatkę grecką:
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- 1 cebula(pół czerwonej, pół białej)
- 1 czerwona lub zielona papryka
- odrobina sałaty, może być rukola
- kilkanaście czarnych oliwek z pestkami Calameta
- owczo – kozi ser feta
- oliwa z oliwek ( nie kupujcie w marketach!)
- 2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz
Pomidory, ogórka, paprykę i cebulę pokroić i włożyć do naczynia. Do tego dodać potarganą sałatę. Wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu. Dodać oliwki i pokrojoną w kostkę fetę. Całość skropić oliwą z oliwek i wymieszać. Sałatkę należy przygotować bezpośrednio przed podaniem. W Vikosie wszystkie potrawy są przygotowywane bezpośrednio przed podaniem.
- Czasem muszę tłumaczyć klientowi, dlaczego przygotowanie sznycla wieprzowego trwa aż 20 minut – mówi szef kuchni. – ponieważ przygotowanie potrawy to nie odgrzanie gotowego dania i niestety musi potrwać, czasami nawet do 40 minut.
Najważniejsze jest to, żeby wszystkie dania były świeże i najwyższej jakości. W oczekiwaniu na przepyszny obiad lub kolacje można napić się wybornego greckiego wina oraz posłuchać tradycyjnych rytmów muzyki, która przeniesie nas do niesamowitej i słonecznej Grecji.
Vikos to doskonałe miejsce na zorganizowanie imprezy okolicznościowej czy rodzinnej, takiej jak chrzciny, czy komunia, a nawet wesele. Oprócz greckich potraw w restauracji można zjeść także doskonałe potrawy kuchni polskiej. Na stronie www.vikos.yoyo.pl znajdziecie kartę potraw i wiele informacji dotyczących restauracji.
Właściciele restauracji znajdującej się przy ul. Marsa 30 w Legnicy ufundowali wystawną kolację dla naszych czytelników. Wystarczy odpowiedzieć na pytanie:, Co to jest Dolmadakia?
Nagrodę rozlosujemy wśród prawidłowych odpowiedzi, które możecie wysyłać do 14 czerwca na adres [email protected]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz