Ma smaczne mięso. Upieczona z dodatkiem jabłek lub cytrusów jest w stanie zachwycić nawet najbardziej wybredne podniebienie. Podawana w Dniu św. Marcina staje się polską potrawą narodową.
Zanim stanie na stole trzeba ją upiec. Przed włożeniem do gorącego piekarnika należy ją oczyścić i sparzyć gorącym octem. Później trzeba ptaka posolić i nadziać pokrojonymi w cząstki jabłkami i gałązkami majeranku. Jeśli nie mamy świeżych ziół wystarczy obtoczyć w suszonym majeranku cząstki jabłek, którymi gęś zostanie nadziana. Zazwyczaj piecze się ją 2 godziny w temperaturze 190-200 stopni Celsjusza. Podczas pieczenia polewamy gęś tłuszczem, jaki się z niej wytapia. Pod koniec pieczenia, jeśli nie jest dość rumiana można oprószyć z wierzchu mąką i włożyć z powrotem do pieca. Gęś świetnie smakuje z surówką z kapusty – zarówno białą, jak i modrą.
Po upieczonej gęsi zostanie dość sporo tłuszczu, zbierzmy go, roztopmy na patelni i dodajmy do niego drobno. Smalec, który z tego powstanie na pewno będzie smakował nawet największemu smakoszowi. Smacznego.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz