Podczas włoskiej niedzieli w Galerii Piatów gościem specjalnym był znany i lubiany, mieszkający w Polsce Włoch Paolo Cozza. Gość opowiadał o włoskiej kuchni, degustował też potrawy nowej restauracji Benvenuti in Italia.
Paolo jest wielkim koneserem potraw dlatego został poproszony przez szefa Benvenuti in Italia o ich degustację i ocenę ich. Skosztował między innymi trzech rodzajów pizzy, w tym swojej ulubionej Margherity, spaghetti i zupy rybnej. Stwierdził, że potrawy są doskonałe a swoim smakiem nie odbiegają od tych, które jada się we Włoszech.
- Gotowanie jest we Włoszech bardzo ważne, spędzamy ze sobą dużo czasu w kuchni gotując i rozmawiając, sekrety kuchni przekazywane są z pokolenia na pokolenie – mówi Paolo Cozza. - Ważne jest nie tylko to co jemy ale także to w jaki sposób potrawa jest podana.
Zupełnie inaczej niż w Polsce Włosi zaczynają dzień od kawy na śniadanie, na drugie piją cappuccino i podjadają do niego słodkie rogaliki. - Nie ma mowy o żadnej wędlinie czy jajecznicy ta jak w Polsce czy w Anglii – mówi Paolo.
Obiad zaczynają od jedzenia spaghetti, na drugie danie zjadają potrawy z mięsa lub ryb pijąc do tego odpowiednie wina. - Na deser ciasto lub lody, a na koniec kawa, bardzo dużo kawy i likier limoncello – opowiada Paolo Cozza. - Kolacja jest powtórką obiadu – dodaje.
Celebryta od wielu lat mieszka w Polsce i jak mówi, smakuje mu polska kuchnia. Lubi barszcz czerwony, żurek, pierogi, szarlotkę czy sernik. Czasem skusi się także na ogórka kiszonego, choć jak dodaje musiał się „przygotować” żeby w ogóle spróbować „zepsutego” ogórka, podobnie jak my musimy się przygotować do zjedzenia małż czy ostryg.
Włoska niedziela to kolejna po angielskiej, która pozwala legniczanom poznać bliżej zwyczaje i upodobania naszych unijnych przyjaciół. Już za tydzień gościem będzie gorący Hiszpan Conrado Moreno.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz