Trochę Polski, odrobina Japonii i cząstka Francji królują w zimowej karcie menu restauracji BISTRO N°22. Jedno jest pewne, jest pożywnie, nowatorsko i przede wszystkim bardzo smacznie. Jeśli chcecie skosztować doskonałych polskich serów, japońskiej zupy ramen, wspaniale przyrządzonej ryby lub innych potraw z nowej karty dań, szef kuchni zaprasza.
-Myślę, że ramen jest idealną propozycją. Tradycyjny, prawdziwy, przygotowywany zgodnie z japońską receptura bulion, gotowany jest kilka, a nawet kilkanaście godzin aż do osiągnięcia głębokiego smaku. Podajemy go w trzech rodzajach, z boczkiem, wieprzowiną i kurczakiem. Danie jest na tyle duże i treściwe, że zupę można spokojnie potraktować jako jednodaniowy obiad – mówi Dawid Belka, właściciel restauracji BISTRO N°22.
Jeśli zupa, a jest faktycznie smaczna i treściwa, to za mało, można rozkoszować się smakiem nowych dań mięsnych.
- Polecamy boeuf bourguignon, czyli francuską potrawkę z z wieprzowiny duszonej w winie. Dla smakoszy ryb wprowadziliśmy labraksa czyli okonia morskiego z dodatkami. Są także inne oprócz ryb propozycje vege, na przykład pyszna sałatka z carpaccio z buraka, burgera vege. Dla tych, którzy chcą przyjść i posiedzieć w miłej atmosferze mamy deskę serów sezonowych również z dodatkami, z pieczywem, konfiturą z żurawiny i lampką wina – wylicza Dawid Belka.
Nad jakością i smakiem potraw czuwa Dariusz Kamiński, szef kuchni w restauracji BISTRO N°22.
- Staramy się, by karta w naszej restauracji była sezonowa i używać jak najmniej owoców i warzyw spoza sezonu, choć nie da się tego uniknąć w stu procentach. Teraz mamy sezon na warzywa kapustne i korzeniowe. Aczkolwiek idziemy w tym kierunku, aby po pierwsze używać tego, co jest sezonowe, po drugie, jako, że jest to karta zimowa, chciałem się postarać, by te dania były bardziej treściwe. Stąd są ramen, bulion gotowany na bonito i na glonach, łączony z wywarem mięsnym, podobny do naszego rosołu. Myślę że to trafiona propozycja. To danie, które w Legnicy jest nowością, a od kilku lat na całym świecie robi furorę. Ludzie kojarzą Japonię głównie z sushi, głównym daniem narodowym w tym kraju jest ramen – mówi Dariusz Kamiński, szef kuchni w restauracji BISTRO N°22.
Czy ramen i inne propozycje z zimowej karty menu będą zimowym hitem restauracji BISTRO N°22, okaże się w ciągu najbliższych kilku miesięcy. Właściciele dbają o to żeby ich klienci nie znudzili się monotonią, dlatego też karta dań co kilka miesięcy wzbogaca się o nowe potrawy.
Menu restauracji BISTRO N°22 można znaleść na stronie internetowej restauracji oraz na portalach społecznościowych. BISTRO N°22 na ul. Najświętszej Marii Panny 22.
Warto przypomnieć, że w restauracji można także napić się doskonałej kawy lub grzańca. W karcie nie brakuje też oczywiście deserów, płonące banany rozpływają się dosłownie w ustach.[FOTORELACJA]16389[/FOTORELACJA]
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu lca.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz