Zamknij

Smakowicie pachnąca sobota w Galerii Piastów

21:26, 18.12.2021
Skomentuj

26 Kół Gospodyń Wiejskich z Dolnego Śląska zaprezentowało w Galerii Piastów lokalne potrawy, wypieki oraz ozdoby, które są częścią tradycji ich Świąt Bożego Narodzenia.

Stoły uginały się od tradycyjnych świątecznych potraw i ciast. Przystrojone ręcznie robionymi dekoracjami cieszyły oko. Było ich 26 przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z całego Dolnego Śląska. Zapach potraw unosił się w powietrzu i nie sposób było przejść obok obojętnie. Nic więc dziwnego, że wszystkie były oblegane, a potrawy cieszyły się wielkim zainteresowaniem. Festiwal sztuki kulinarnej i rękodzielniczej po raz pierwszy zagościł w Legnicy, a stało się to za sprawą Grzegorza Macko, wicemarszałka województwa dolnośląskiego.

- Spotkania, na których prezentowane są stoły bożonarodzeniowe, odbywają się od wielu lat, organizowane są przez zarząd województwa. Doszliśmy do wniosku, że nie możemy kumulować wszystkich imprez w stolicy województwa, która jest pięknym i ważnym miastem, natomiast chcemy wychodzić do mieszkańców regionu, do takich miast jak Legnica po to, aby pokazywać dolnośląskie tradycje bożonarodzeniowe mieszkańcom całego województwa, aby każdy mógł przyjść, dotknąć i spróbować, bo to nie tylko potrawy, ale także rękodzieło – mówi Grzegorz Macko, wicemarszałek województwa dolnośląskiego.

- Dolny Śląsk ma bardzo skomplikowaną historię. Po 1945 roku na naszym terenie zjawili się tu przesiedleńcy zza Buga, Polski centralnej i wielu innych miejsc Polski i Europy, właśnie to stanowi nasze bogactwo. Mimo że na każdym z 26 stoisk, na których prezentują swoje tradycje Koła Gospodyń Wiejskich z całego województwa, są takie same potrawy, to jednak różnią się od siebie, są charakterystyczne dla danej miejscowości, gminy, miejsca z którego pochodzą, przygotowane według przepisów dziadków i rodziców, którzy przywieźli je z miejsc, z których pochodzą i to jest piękne w naszej dolnośląskiej tożsamości. Jestem wielkim fanem pierogów z kapustą i grzybami i , kiedy mogę, kosztuje ich. Proszę mi wierzyć, różnią się smakiem – dodaje Grzegorz Macko.

Fanką kutii jest Ewa Szymańska, posłanka na Sejm RP, która skusiła do skosztowania także innych potraw.

- Próbowałam także klusek z makiem, ale kutia jest najlepsza. Wigilię przygotowujemy rodzinnie. Zupa grzybowa i pierogi z kapustą i grzybami to zadanie mojej siostry. Ja przygotowuję karpia, kutię piekę ciasto. Nie pytałam o przepisy pań, które tu przywiozły mnóstwo pysznych potraw, ale zapytam o przepis na śledzie, na które nie mam ulubionego przepisu – mówi Ewa Szymańska, posłanka na Sejm RP.

- To dzisiejsze spotkanie, to taka namiastka Wigilii w czasach pandemii. Myślę jednak, że panie, które przygotowywały potrawy, w jakiś sposób się integrowały, konsultowały i nawet jeśli nie gotowały wspólnie, na pewno wymieniały się doświadczeniami i uwagami. Dziś my możemy wszyscy spróbować ich potraw. Myślę, że trzeba się spotykać, ale czas jest taki, że trzeba zachować dystans. Mam nadzieję, że jesteśmy na tyle odpowiedzialni, bo musimy być zdrowi – dodaje poseł Szymańska.

Galeria Piastów była w sobotę pełna nie tylko smakowitych aromatu potraw świątecznych. Pełna była też świątecznych kolęd w wykonaniu zespołów ludowych z całego Dolnego Śląska.[FOTORELACJA]18019[/FOTORELACJA]

(LS(lca.pl))

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu lca.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%