Zamknij
Ważne

Ekologiczne Piotrowice

09:29, 29.06.2009
Skomentuj

Ekologiczne warzywa, owoce, nalewki, sery oraz chleb wypiekany zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Do tego wybór najlepszych hodowców zwierząt i pokaz sprzętu rolniczego. W Piotrowicach zakończyła się Regionalna Wystawa Zwierząt.

Impreza tradycyjnie odbyła się na terenie kompleksu pałacowo - parkowego w Piotrowicach nieopodal Chojnowa, gdzie swoje najdorodniejsze zwierzęta zaprezentowali hodowcy z województwa dolnośląskiego oraz z województw ościennych.

- Myślę, że produkcja zwierzęca jest opłacalna i rolnicy powracają do jej rozwoju. Trzoda chlewna i bydło są najpopularniejsze. Wiemy jednak, że rolnicy mają straty spowodowane ostatnimi opadami i podtopieniami, ale z dokładną skalą tego zjawiska trzeba jeszcze poczekać  - powiedział Franciszek Baranowski, dyrektor biura Dolnośląskiej Izby Rolniczej. 

Zwiedzający mogli również obejrzeć wystawę sprzętu rolniczego.

- Sprzedaż sprzętu rolniczego pomimo oznak spowolniania gospodarczego jest dobra. Widzimy pewne obawy rolników ale jesteśmy zadowoleni z podaży– skomentował  Piotr Gusciora z legnickiego przedsiębiorstwa Romasz.

Na targach zaprezentowano jeden z ciągników Lamborghini. Żeby stać się właścicielem takiego cacka trzeba wydać ponad 280 tys. złotych.

[FOTORELACJA]1498[/FOTORELACJA]

Oprócz tego były stoiska promocyjno- handlowe: rękodzieła, ceramika, wikliniarstwo, sadzonki drzew, krzewów i kwiatów, wyroby i przetwory z gospodarstw agroturystycznych oraz ekologicznych.

- Chipsy z dyni, chleb robiony na naturalnym zakwasie oraz warzywa to sztandarowe produkty naszego gospodarstwa – powiedział Robert Wagner. 

Robert Wagner wraz z żoną prowadzi gospodarstwo od dziewięciu lat. Jak mówi to sposób na życie, a nie biznes. Choć przyznaje, że zarobić też można.

- Mamy wielu klientów z Wrocławia. Klienci zamawiają, a my przyjeżdżamy z wyrobami prosto do domu. Rynek produktów ekologicznych jest coraz bardziej rozreklamowany i atrakcyjny. Ludzie coraz częściej zwracają uwagę na to co jedzą – powiedział Wagner.

U Wagnerów od kilku lat funkcjonuje „demonstracyjne gospodarstwo szkoleniowe”. Jest tylko pięć punktów tego typu na Dolnym Śląsku. To oferta skierowana przede wszystkim do grup. Najczęściej odwiedzają ich szkoły choć ostatnio przyjechała grupa osób chorych na nowotwory. Podczas kilku godzin spędzonych u Wagnerów można poznać zasady produkcji ekologicznej oraz na przykład samemu zemleć mąkę.  Jest też coś dla podniebienia– degustacja produktów. 

Bliżej Legnicy w Gromadce swoje przetwory robią Danuta i Henryk Bronowiccy.

- Od czerech lat działamy w grupie producenckiej Wrzosowa Kraina. Dwa nasze produkty Grzybowa Gromadka oraz Nalewka Jagodowa znalazły się w grupie produktów dolnośląskich – zachwala pani Danuta.

 Legnicki punkt informacji Europe Direct w ramach europejskiego „zielonego tygodnia” zorganizował konkurs plastyczny dla najmłodszych uczestników wystawy.  

(ps(lca.pl))

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%