Zamknij

Jak przygotować zapasy żywności? Poznaj najważniejsze zasady prepersów

19:09, 31.03.2020
Skomentuj

Posiadanie odpowiednich zapasów żywności to chyba jedna z najważniejszych zasad wszystkich prepersów, zaraz obok szlifowania swoich umiejętności przetrwania w każdych warunkach. W związku z rosnącą liczbą zagrożeń, coraz więcej osób zaczyna interesować się m.in. tworzeniem odpowiednich zapasów oraz innymi zaleceniami doświadczonych prepersów. Jeśli Ty również należysz do tego grona i chcesz być gotowy na każdą ewentualność, koniecznie sprawdź, jak przygotować zapasy żywności!

Wykorzystuj każde zakupy do robienia małych zapasów

Perspektywa ogromnych zakupów, podczas których zaopatrzysz się w zapasy, takie jak makaron, ryż, kasza czy konserwy, nieco Cię przeraża? Większość prepersów zaczynała od robienia bardzo drobnych zapasów, które dopiero z czasem zaczęły przekształcać się w imponującą, zapewniającą przetrwanie kolekcję. Zacznij od stworzenia sobie listy kilku produktów, które chciałbyś mieć w swoich zapasach żywności. Z pewnością będzie to makaron, ryż, mąka czy konserwy – to zdecydowanie najbardziej podstawowe produkty, wybierane przez prepersów. Następnie zacznij wykorzystywać każdą okazję do powiększania swoich zapasów. Kiedy wybierasz się do sklepu po produkty na obiad, zamiast jednej paczki makaronu, kup dwie. Jeśli chcesz upiec niedzielne ciasto, kup dwa opakowania mąki, a nie jedno. I tak dalej – zobaczysz, że już po kilku tygodniach w Twoich zapasach zgromadzi się spora liczba produktów. 

Trzymaj w zapasach to, co jesz na co dzień

Ta zasada w dużym stopniu wiąże się z pierwszą. Jednym z najbardziej podstawowych błędów, popełnianych przez osoby, które zaczynają gromadzić zapasy, jest zakup nieodpowiednich produktów. O co chodzi? Jeśli na co dzień jesz sporo produktów mięsnych, kilka kilogramów soczewicy i ciecierzycy nie będzie najlepszym wyborem – choć oczywiście warto po nie sięgać choćby z uwagi na swoje zdrowie. Jeżeli nie przepadasz za konserwami, nie kupuj ich, nawet jeśli kojarzą Ci się z podstawowymi produktami, które powinny znaleźć się w zapasach. Jednym słowem – postaraj się gromadzić takie produkty, które jadasz. Pamiętaj, że termin przydatności produktów spożywczych jest ograniczony, dlatego od czasu do czasu będziesz wykorzystywał część zapasów do przygotowywania bieżących potraw. Dodatkowo, jeśli spełni się najgorszy scenariusz i będziesz zmuszony do przetrwania na swoich zapasach, Twoje samopoczucie będzie o wiele lepsze, jeśli znajdziesz tam produkty, które lubisz. 

 

Przechowuj zapasy żywności w bezpiecznym miejscu

„Nie mam gdzie przechowywać zapasów, mam tylko małe mieszkanie w bloku" – to jeden z najbardziej popularnych problemów, z którymi zmagają się początkujący prepersi. Oczywiście gromadzenie zapasów jest o wiele łatwiejsze, jeśli posiadasz duży dom z piwnicą i garażem, jednak w mieszkaniu w bloku również jest to możliwe. Wygospodaruj sobie odpowiednią przestrzeń do trzymania zapasów, na przykład jedną szafkę w kuchni. Kiedy się zapełni, przełóż zgromadzoną żywność do bezpiecznego pojemnika, na przykład z tworzywa sztucznego, i dobrze go zabezpiecz. Taki pojemnik możesz zanieść do piwnicy – jeśli jest to tylko suchy prowiant, taki jak makaron, a także puszki i słoiki, z pewnością nic im się nie stanie. W razie potrzeby wystarczy, że zejdziesz na dół po zgromadzone zapasy. 

Zorganizuj kilka miejsc do przechowywania 

Kolejna, bardzo ważna zasada, dotyczy przechowywania zapasów w kilku miejscach. Dlaczego to takie ważne? W razie pojawienia się nieprzewidzianych okoliczności może się okazać, że część zapasów ulegnie zniszczeniu lub nie będziesz miał do nich dostępu. Z tego powodu część prowiantu postaraj się przechowywać w garażu, część w piwnicy, a resztę w mieszkaniu, na przykład w kartonie, umieszczonym w jednej z dużych szaf. Jeśli masz działkę, na której spędzasz weekendy z rodziną, tam również możesz umieścić część zapasów – kto wie, kiedy okażą się potrzebne? 

Postaw na prostotę 

To, co znajdziesz się w zapasach, jest jest kwestią bardzo indywidualną. Zwolennicy włoskich dań z pewnością zgromadzą spore ilości makaronu i pomidorów w puszce, a fani słodkości – dużą ilość ciastek, czekolady czy herbatników. Pamiętaj jednak, że w sytuacji kryzysowej – na przykład jeśli nie będziesz mógł opuścić domu przez dwa tygodnie – istotne będzie zapewnienie sobie odpowiedniej ilości kalorii. Niestety, nie zawsze będziesz miał dostęp do bieżącej wody i prądu, dlatego oprócz makaronu i ryżu zgromadź proste zapasy, które zjesz bez żadnego przygotowania. Tutaj dobrze sprawdzi się pieczywo długoterminowe, różnego rodzaju konserwy, owoce i warzywa w puszkach, a także orzechy i batony ziarniste. Te ostatnie są szczególnie polecane z uwagi na swoją bardzo dużą kaloryczność, dzięki czemu mniejsze zapasy zapewnią tą samą dawkę energii. Urozmaicone, a jednocześnie jak najprostsze produkty, łatwe w przygotowaniu lub gotowe do spożycia – takie powinny być Twoje zapasy żywności. 

Pamiętaj o zdrowych produktach 

Bardzo istotne kwestia, o której – niestety – zapomina wielu doświadczonych prepersów. Pamiętaj, że jeśli w czasie katastrofy będziesz zmuszony do spędzenia w domu kilku tygodniu, Twój organizm nadal będzie potrzebował niezbędnych makroskładników, witamin i minerałów. Z tego powodu w swoich zapasach postaraj się zgromadzić nie tylko makaron, ale też źródła wartościowych składników odżywczych. Tutaj doskonale sprawdzą się orzechy i bakalie, najlepiej w nieco większych ilościach, niż te sklepowe. Już kilka orzechów jest w stanie zaspokoić zapotrzebowanie na mnóstwo witamin, minerałów czy aminokwasów – podobnie jak suszone orzechy. Dobrym rozwiązaniem będą również batony ziarniste. Jeśli masz dzieci, koniecznie zaopatrz się w smakołyki, takie jak suszone owoce, batony owocowe czy szybkie w przygotowanie desery, na przykład budyń. Wiele zdrowych produktów jest dostępnych od ręki w sklepie online firmy Bakalland. W ten sposób przetrwanie stanie się o wiele prostsze, a Ty nie zakończysz kryzysu z licznymi niedoborami i osłabieniem organizmu. 

Czas na podsumowanie

Choć gromadzenie zapasów żywności wydaje się bardzo proste, już na samym początku może okazać się, że nie masz pojęcia, jak się za to zabrać. Wymienione zasady z pewnością mogą być sporym ułatwieniem. Pamiętaj, aby do kwestii gromadzenia żywności podejść na spokojnie i z głową – odpowiednie planowanie jest tutaj kluczowe. Istotne jest również, aby regularnie dokonywać przeglądu zapasów i pilnować, którym produktom kończy się termin ważności. Wtedy najlepiej wykorzystać je do ugotowania obiadu, a zapasy uzupełnić o produkty, które spokojnie zaczekają tam kolejne kilka miesięcy. 


 

(Tekst partnera)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(3)

Anonimowy GośćAnonimowy Gość

0 0

Piszecie takie głupoty tylko po to aby ludziska rzucili się znów do sklepów po zapasy. Będzie kolejny temat o wykupowaniu żywności. Czysty populizm i podgrzewanie atmosfery

07:00, 31.03.2020
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Anonimowy GośćAnonimowy Gość

0 0

tekst sponsorowany przez Bakaland

11:00, 31.03.2020
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Anonimowy GośćAnonimowy Gość

0 0

Od wczoraj wykonuje zakupy żywności przez internet. Dzięki temu nie muszę stać w godzinnych kolejkach przed analogowym sklepem i narażać się na kontakt z obcymi osobami które mogą być nosicielami wirusa. Klikam na produkty, płacę kartą lub za pobraniem u kuriera. Wszystko świeże a nawet tańsze jak w tych lidlach biedronkach i oszonach

11:00, 02.04.2020
Odpowiedzi:0
Odpowiedz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu lca.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%