W sobotę w Naleśnikarni „Schadzka” legniczanie poznawali tajemnice cuppingu, czyli metody oceny kaw na podstawie wzroku, węchu i smaku.
Cupping, inaczej cup tasting to metoda oceny kawy stosowana na całym świecie. Warto wiedzieć, jak rozpoznać dobrą kawę, kiedy na półkach sklepowych stoją ich dziesiątki, wszystkie wspaniale opakowane o finezyjnych nazwach. Jednym z zagadnień będzie kwestia naturalności kawy. Czy wszystkie sprzedawane w sklepach kawy są świeże, dobre i naturalne?
- Cup tasting to metoda picia kawy i jej oceny. Stosuje się ją na całym świecie. Ważne jest, aby tę metodę stosować wszędzie w taki sam sposób, ponieważ cup tasting eksponuje unikalne właściwości smakowe różnych rodzajów kaw- mówił Filip Kucharczyk, współtwórca firmy „Czarny Deszcz” z Wrocławia.
Historia kawy to kilka tysięcy lat ludzkiej umiejętności jej wykorzystywania. W Europie pojawiła się ona stosunkowo niedawno, jednak wraz ze swoim pojawieniem się zrobiła oszałamiającą karierę na całym świecie.[FOTORELACJA]9241[/FOTORELACJA]
- Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy, że kawa jest tzw. produktem świeżym, należy więc do tej kategorii spożywczej, której produkty i ich spożywanie zaleca się w stanie jak najświeższym. Najlepsza kawa to ta nie zmielona. Znawcy kawy przyznają, że najważniejsza jest data palenia, ale takiej informacji nie znajdziemy na opakowaniu żadnej kawy kupionej w markecie. Polecamy zatem picie kaw z segmentu specialty,a nie masowych ogólnodostępnych - mówił Filip Kucharczyk.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz