Zamknij

Dzisiaj pączkowa uczta. Zapraszamy na pączki do Okonia

LS(lca.pl) 08:58, 04.02.2016

Dzisiaj pączkowa uczta. Zapraszamy na pączki do Okonia

Na co dzień w piekarni Korneliusza i Eugeniusza Okonia produkują ich około dwóch tysięcy, ale w tym wyjątkowym dniu ich liczba sięgnie ponad 70 tysięcy.

W tłusty czwartek najważniejszym tematem są pączki, my przyjrzeliśmy się ich produkcji. Tony mąki, tysiące jaj, setki kilogramów lukru i konfitury różanej, dziesiątki kilogramów drożdży i cukru oraz najważniejsze, czyli ludzkie serce – to składniki, z których powstanie dziś w piekarni Korneliusza i Eugeniusza Okonia ponad 70 tysięcy pączków.

Wypiekanie rozpoczęło się wczesnym rankiem i potrwa do późnego popołudnia. Do pracy stanęła cała załoga. Cukiernicy najpierw wyrabiają ciasto, później formują z niego okrągłe kule, które po wyrośnięciu lądują w gorącym tłuszczu.

Zanim rozpocznie się wielkie wypiekanie, przez kilka dni trwają przygotowania, degustacje i ulepszanie przepisu. Sam Korneliusz Okoń smakuje je i dopiero kiedy pączek podbije jego podniebienie rozpoczyna się praca.

- Tłusty czwartek to okazja do promocji naszej firmy, jeśli pączki posmakują w tym dniu klientom to szukają ich później cały rok – mówi Korneliusz Okoń, współwłaściciel piekarni.

- Dlatego co roku staramy się naszą recepturę poprawiać - dodają właściciele piekarni.

Proces produkcji trwa kilka godzin, a wszystko jest dziełem ludzkich rąk. Począwszy od wyrobienia ciasta, skończywszy na nadzianiu wspaniałą, pachnącą konfiturą z róży i polaniu słodkim lukrem, wszystko jest robione dłońmi fachowej załogi. Słodkie kulki wypiekane są tradycyjnie, głównie na smalcu, w ogromnych patelniach. Każdy pączek ma białą obwódkę w środku, nie ma mowy o tym żeby był pieczony za krótko, czy za długo. Wypieszczone dłońmi pracowników trafiają w końcu do sklepów, a później na nasze stoły.

- Pączki trafią do sieci naszych sklepów firmowych na terenie Legnicy i prawie całego Dolnego Śląska. Będą się nimi zajadać między innymi mieszkańcy Lubina, Polkowic, Żarowa, Strzegomia, Jawora, Złotoryi i Chojnowa – wylicza Korneliusz Okoń, współwłaściciel piekarni. 

Jak smakują pączki z piekarni od Okonia? My sprawdziliśmy i już wiemy, że to prawdziwa uczta dla zmysłów. Dziś tłusty czwartek więc zachęcamy wszystkich do pączkowej rozpusty i złożenia wizyty w jednym ze sklepów Korneliusza i Eugeniusza Okoniów. Na pewno nie pożałujecie. Smacznego.[FOTORELACJA]10768[/FOTORELACJA]

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu lca.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%