W czwartek, 28 listopada, w Legnickiej Bibliotece Publicznej odbyła się promocja książki dr. hab. Romualda M. Łuczyńskiego pt. „Gastronomia w Legnicko-Głogowskim Okręgu Miedziowym w latach 1945-1981”. Spotkanie zgromadziło licznych miłośników historii regionu oraz okresu PRL, zainteresowanych funkcjonowaniem zakładów gastronomicznych w minionych dekadach.
[FOTORELACJA]21137[/FOTORELACJA]
Autor, znany z badań nad Dolnym Śląskiem, tym razem skupił się na codzienności powojennej gastronomii, wplatając w opowieść absurdy tamtych czasów, co wywołało wiele uśmiechów wśród uczestników. Dr hab. Łuczyński barwnie opowiadał o losach legnickich restauracji, barów czy kawiarni, ukazując nie tylko ich funkcjonowanie, ale także realia społeczne i gospodarcze PRL-u.
Spotkanie wzbogaciły anegdoty oraz fragmenty książki, nawiązujące do humorystycznego tytułu wydarzenia. Publiczność z zainteresowaniem wysłuchała opowieści o kulisach powstawania publikacji, która stanowi pierwsze tak kompleksowe opracowanie dotyczące gastronomii w regionie.
Książka, wydana przez Stowarzyszenie „Wspólnota Akademicka” we współpracy z Muzeum Historycznym w Lubinie, została bardzo ciepło przyjęta, a po wydarzeniu autor podpisywał egzemplarze i rozmawiał z uczestnikami. Spotkanie było również okazją do refleksji nad zmianami, jakie zaszły w gastronomii od czasów PRL-u do współczesności.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu lca.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz