Zamknij
Ważne

Pyszna kawa w „ekonomie”. Od teorii do praktyki

12:16, 09.12.2013
Skomentuj

Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych uczestniczyli w trzydniowych warsztatach baristycznych prowadzonych przez specjalistę od przyrządzania przepysznej kawy Jana Benera. Mistrz przyjechał do nastolatków aż z Krakowa.

Piętnastu uczestników warsztatów i jednocześnie uczniów Zespołu Szkół Ekonomicznych ma powody do zadowolenia. To im udało się reprezentować placówkę na zajęciach baristycznych. Do grupy szczęśliwców wcale nie było łatwo się dostać. Udało się tym, którzy mogą się pochwalić najwyższą średnią z przedmiotów zawodowych, a także dobrym zachowaniem. Nie bez powodu lista chętnych pękała w szwach, bo warsztaty kończą się egzaminem i certyfikatem MEN. Uczestnicy kursu Art. Latte otrzymają dokumenty w dwóch językach, polskim i angielskim.

Warsztaty w „ekonomie” prowadził barista Jan Bener reprezentujący Krakowską Szkołę Restauratorów. Wprowadził uczniów Zespołu Szkół Ekonomicznych w tajniki tworzenia smacznej, aromatycznej oraz ładnie podanej kawy.

- Skupiamy się na praktyce, to ona ma decydujący wpływ na jakość parzenia i podania aromatycznej kawy – wyjaśnia Jan Bener. - Na przestrzeni ostatnich lat zauważyć można znaczący wzrost kultury picia kawy. Zjawisku temu towarzyszy także wzrost konsumpcji, więc nauka przyszłych profesjonalnych baristów wymaga czasu. Do opanowania sztuki Art. Latte niezbędne jest wieloletnie doświadczenie i praktyka. - Pokazanie wzorów z piany i mleka nie wystarczy, trzeba nabyć wiedzę teoretyczną a następnie przez praktykę dojść do perfekcji – kontynuuje przedstawiciel krakowskiej szkoły.

Jedną z uczestniczek trzydniowego kursu baristów była Magda Wiśniewska. Poziom szkolenia oceniła jako wyjątkowo wysoki. – Mimo wszystko jestem zadowolona z efektów warsztatów – twierdzi. – Mam nadzieję, że zdobyta wiedza, ale przede wszystkim umiejętności parzenia i estetycznego podania kawy zaprocentują w przyszłości.

Barista od roku prowadzi szkolenia i przyznaje, że jest pozytywnie zaskoczony postawą uczniów Zespołu Szkół Ekonomicznych. – Zaangażowanie nastolatków w warsztaty jest spore, młodzież zadaje dużo pytań, są ciekawscy w pozytywnym znaczeniu tego słowa – podsumowuje Jan Bener. – Jestem przekonany, że cała „piętnastka” świetnie poradzi sobie ze zdaniem egzaminu i otrzyma certyfikaty baristy.[FOTORELACJA]7424[/FOTORELACJA]

(MB (lca.pl))

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu lca.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%