Zamknij
Polecamy

Dodaj komentarz

Przepyszne ciasto z kremem, malinami, pistacjami, kajmakiem i polewą czekoladową

Barbara Lewandowska Barbara Lewandowska 12:59, 26.10.2025 Aktualizacja: 23:41, 26.10.2025
Skomentuj Ciasto czekoladowe z kremem (Generative AI) Ciasto czekoladowe z kremem (Generative AI)

Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone, malinami, pistacjami, kajmakiem i polewą czekoladową

To ciasto to prawdziwa uczta dla zmysłów – harmonijne połączenie głębokiego smaku czekolady, delikatnej słodyczy kajmaku i świeżej kwaskowatości malin, przełamane subtelnym, orzechowym akcentem pistacji. Każda warstwa wnosi coś innego: puszysty biszkopt daje lekkość, kremy dodają aksamitności, a polewa czekoladowa wieńczy całość eleganckim połyskiem. To deser, który nie tylko pięknie wygląda, ale też zaskakuje bogactwem tekstur i smaków – idealny na wyjątkowe okazje lub po prostu wtedy, gdy chcesz sprawić sobie i bliskim odrobinę luksusu w domowym wydaniu.

 

Składniki

Biszkopt czekoladowy

  • 6 jajek
  • 180 g cukru
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 35 g kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju (dla delikatnej wilgotności)

Krem śmietanowo - mascarpone

  • 300 ml śmietanki 30–36%
  • 300 g mascarpone
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem pistacjowy

  • 200 g mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki pasty pistacjowej (lub zmiksowane, niesolone pistacje)
  • 2 łyżki cukru pudru

Masa kajmakowa

  • 200 g kajmaku (masa krówkowa)
  • 2 łyżki śmietanki 30% – do rozrzedzenia

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka masła

Dodatki

  • 200 g świeżych malin
  • 80 g niesolonych pistacji (część posiekana, część cała do dekoracji)

 

Wykonanie

 Biszkopt

  1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  2. Stopniowo dodawaj cukier, dalej ubijając. Następnie dodaj żółtka i olej.
  3. Przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj szpatułką.
  4. Piecz w 170 °C ok. 40 min (forma 22–24 cm). Ostudź i przekrój na 3 lub 4 blaty.

 

 Krem śmietanowo-mascarpone

  1. Ubij śmietankę na sztywno.
  2. Osobno wymieszaj mascarpone z cukrem pudrem i wanilią.
  3. Delikatnie połącz obie masy.

 

 Krem pistacjowy

  1. Ubij śmietankę na sztywno.
  2. Wymieszaj mascarpone z pastą pistacjową i cukrem pudrem.
  3. Połącz obie części, delikatnie mieszając.

 

Masa kajmakowa

Podgrzej lekko kajmak, dodaj śmietankę i wymieszaj na gładką, kremową konsystencję.

 

 Polewa czekoladowa

Podgrzej śmietankę, zdejmij z ognia, dodaj połamaną czekoladę i masło, mieszaj do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy.

 

Składanie ciasta

  1. 1 blat: nasącz lekko (np. mlekiem z wanilią). Posmaruj połową kremu śmietanowo-mascarpone,  możesz posypać częścią malin i pistacji.
  2. 2 blat: rozsmaruj krem pistacjowy, również możesz dodać maliny
  3. 3 blat: wyłóż masę kajmakową i cienką warstwę kremu mascarpone.
  4. 4 blat: na wierzch połóż resztę kremu mascarpone.
  5. Wylej polewę czekoladową, pozwól jej lekko spłynąć po bokach.
  6. Udekoruj malinami i posiekanymi pistacjami.

 

 Chłodzenie i podanie

Odstaw ciasto do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na noc).
Smaki się połączą, a kremy ładnie stężeją.

 

Efekt: ciasto o czterech warstwach – czekolada, pistacje, kajmak, maliny i czekoladowa polewa – wygląda spektakularnie i smakuje jak połączenie tortu i eleganckiego deseru.

 

Cenne wskazówki

Nasączenie (ponczowanie) biszkoptu

Biszkopt czekoladowy ma tendencję do bycia nieco suchym, więc delikatne nasączenie to dobry pomysł — ale z umiarem, by nie stracił struktury.
Oto kilka propozycji ponczu:

  • Klasyczny: ½ szklanki mleka + 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
  • Kawowy: ½ szklanki słabej, ostudzonej kawy (świetny do czekoladowych ciast).
  • Malinowy: ½ szklanki wody + 1 łyżeczka soku z cytryny + 1 łyżeczka syropu malinowego lub soku z malin.

Każdy blat skrapiaj równomiernie pędzelkiem lub łyżką, najlepiej tuż przed nałożeniem kremu.
Nie nasączaj warstwy z kajmakiem — ten krem sam jest wilgotny i „nasączy” ciasto od środka.

 

 Kremy

  • Ubij śmietanę mocno schłodzoną (najlepiej wcześniej wstawić miskę i trzepaczkę do lodówki na 15 min).
  • Jeśli chcesz, by kremy były bardziej stabilne (np. na tort warstwowy), możesz dodać 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w łyżce gorącej wody i lekko przestudzonej – ale nie jest to konieczne, jeśli ciasto będzie chłodzone.
  • Krem pistacjowy można dodatkowo „ożywić” łyżką likieru pistacjowego lub odrobiną pasty z wanilii.

 

 Polewa

  • Zrób ją dopiero po schłodzeniu ciasta (inaczej spłynie).
  • Jeśli chcesz efekt lśniącej tafli, polewaj ciasto, gdy polewa ma temperaturę ok. 35 °C – wtedy jest płynna, ale już nie za gorąca.
  • Dla ciekawego efektu możesz posypać jeszcze ciepłą polewę drobno posiekanymi pistacjami lub płatkami czekolady.

 

Chłodzenie

  • Po złożeniu schowaj ciasto do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na noc – smaki się „przegryzą”, biszkopt wchłonie wilgoć z kremów, a całość nabierze idealnej konsystencji.
  • Przed podaniem warto wyjąć ciasto z lodówki ok. 20 minut wcześniej, żeby kremy nabrały miękkości.

 

Dodatkowy trik

Jeśli chcesz, żeby maliny zachowały świeżość i nie puściły soku do kremu:

  • obtocz je delikatnie w cukrze pudrze przed włożeniem między warstwy. ( ale to efekt tymczasowy)

 

 

 

 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

Zobacz również nasze pozostałe artykuły: Wypieki na weekend

Weekend w kuchni? W tym wątku znajdziesz przepisy na wypieki – zarówno słodkie, jak i wytrawne. Idealne na rodzinne śniadanie, obiad czy popołudniowy relaks przy cieście.

Przejdź do wątku

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu lca.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%