Najlepsze ciasto świąteczne i najlepszą potrawę wybrało jury podczas kolejnego już „Gminnego Konkursu Potraw Bożonarodzeniowych” w gminie Kunice. Konkurs tradycyjnie odbył się w Spalonej.
W kategorii ciasta zwyciężył czekoladowy piernik Anny Grudzińskiej z Kawice. Drugie miejsce zajęła Alicja Suszek z Kunic za sernik z makiem,trzecie mieszkanka Grzybian Grażyna Szczepanek i jej tort świąteczny. Kolejne miejsca zajęły: WOK Pątnów za babeczki świąteczne, WOK Szczytniki nad Kaczawą za ciasto cynamonowe, Leokadia Brzyk (Rosochata) za ciasto bożonarodzeniowe i Marta Wójcik (Spalona) za ciasto szopkowe.
W kategorii potrawy najlepsza okazała się ryba po grecku autorstwa Janiny Dąbrowskiej ze Szczytnik nad Kaczawą. Drugie miejsce zajęła Czesława Podhorodecka ze Spalonej za śledzik ze śliwką, trzecie Małgorzata Banaś z Rosochatej za sałatkę z tuńczyka. Wyróżnienia trafiły do Iwony Zarzyckiej z Bieniowic za pasztet świąteczny i Grażyny Szczepanek z Grzybian za kapuśniaczki. Zachwyt jury wzbudziły także wariacje z łososiem Alicji Suszek z Kunic, śledzik z WOK Jaśkowice i bułka Marysi autorstwa Marii Wójcik ze Spalonej.
Po części konkursowej odbyła się miła uroczystość wręczenia dyplomów za uczestnictwo w warsztatach kulinarnych w WOK Spalona. Opiekunem i sercem tego przedsięwzięcia jest Alicja Suszek. W tym roku mija dwadzieścia lat od czasu kiedy kobiety kilka razy w tygodniu spotykają się w czasie warsztatów kulinarnych. Dyplomy uczestnictwa odebrały: Kazimiera Koziarska, Dagmara Holińska, Rozalia Krajniak, Maria Wójcik, Maria Zielińska, Czesława Podhorodecka, Krystyna Fąfara, Zofia Niedbała, Emilia Stokłosa, Emilia Kucharska i Józefa Wójcik. Niestety pozostałe nie mogły przybyć z różnych powodów, a niektórych niestety nie ma już wśród mieszkańców gminy.[FOTORELACJA]10602[/FOTORELACJA]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz