Zamknij

Jesienne menu czyli przez żołądek do serc legniczan

reklama LS(lca.pl) 13:26, 17.09.2019

Jesienne menu czyli przez żołądek do serc legniczan

Dania z dynią i grzybami w roli głównej, serwuje w jesiennym menu szef kuchni Bistro N°22. Potrawy, które wychodzą spod jego rąk, doprowadzają kubki smakowe do prawdziwej ekstazy. Każdy zdąży skosztować. Jesienne menu będzie obowiązywało przez najbliższe trzy miesiące. Zapraszamy do Bistro N°22, kulinarnego raju.

Szef kuchni Bistro N°22, Dawid Kamiński, to prawdziwy wirtuoz w swoim fachu. W jesiennym menu postanowił wykorzystać dynię i grzyby, najbardziej wyraziste dary jesieni uzupełnione regionalnymi produktami. Jest smacznie, zdrowo i kolorowo.

Barwy jesieni to wszystkie odmiany brązu i pomarańczy, a takie właśnie barwy mają kapelusze leśnych grzybów i ogrodowe dynie, które są tematem przewodnim jesiennego menu w Bistro N°22. Mówi się, że najpierw jedzą oczy, tu rzeczywiście możemy najpierw nasycić widokiem potraw oczy, zanim nasycimy żołądek. 

Jeśli ktoś myśli, że w Bistro zje zupę dyniową, nic bardziej mylnego. Kucharz postarał się i serwuje niezwykłe gnocchi dyniowe z sosem borowikowo – orzechowym. Pieczoną dynię znajdziemy również w sałatkach i w burgerach.

Borowików nikomu zachwalać nie trzeba. W Bistro podawane są między innymi klasycznie, duszone na maśle w śmietanie, jednak połączenie ich z ziołami w sekretny, znany tylko przez szefa kuchni sposób, w efekcie jest niebiańsko pyszne. Smaku nie da się opowiedzieć, trzeba po prostu skosztować.

- Polecamy wszystko, całe jesienne menu sezonowe, ale to ie wszystkie nowości. Wprowadziliśmy nowe tapasy, czyli przekąski rodem z Hiszpanii. Są dużo mniejsze niż przystawki ale świetne jako zakąski do piwa i wina. Jest oscypek, są stynki, jalapeno z serkiem i nawet chleb ze smalcem – wylicza Dawid Belka z Bistro N°22.

Nowością są także kanapki premium, czyli kanapki w formie burgera. Wybór jednej spośród ośmiu jest naprawdę niełatwy. Począwszy od wegetariańskich, poprzez kanapki z grillowanym kurczakiem, skończywszy na kanapce z krewetkami.

Nie zawiodą się także ci, którzy hołdują staropolskim tradycjom kulinarnym. W Bistro z pewnością zachwycą ich smakiem policzki wołowe gotowane w czerwonym winie, konfitowana kaczka z zasmażaną kapustą czy żeberka w glazurze Jack Daniel's.

- Chcemy żeby potrawy, które kilkadziesiąt lat temu były przysmakiem Polaków, wróciły w odświeżonej, nowoczesnej formie – wyjaśnia Dawid Belka, dodając że w karcie nie zabrakło ulubionego przez Polaków łososia, drobiu i polskiego schabowego z kapustą.

W BISTRO N°22 napić się można po obiedzie dobrej kawy, do wyboru najlepsze gatunki z całego świata. Jeśli ktoś ma ochotę na lemoniadę, polecamy przygotowaną na miejscu ze świeżych owoców, nie brakuje też orzeźwiających drinków.

Czy jest drogo? Zdecydowanie nie. Każdy znajdzie coś dla siebie i na swoją kieszeń. O miłą atmosferę dba uśmiechnięta załoga. Jeśli ktoś nie może się pofatygować, może zerknąć na menu i zamówić doskonałe kulinarne specjały na wynos lub z dowozem.

Kolejne sezonowe menu restauracja zaserwuje swoim gościom już za trzy miesiące. Co się w nim zajdzie tego jeszcze właściciele nie zdradzają. Z pewnością będzie zdrowo i smacznie jak zawsze, zapewniają.[FOTORELACJA]16033[/FOTORELACJA]

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu lca.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%