Zamknij

Jak sprawdzić dojrzałość owoców? Kilka praktycznych porad

WP(lca.pl) 07:10, 06.07.2021

Jak sprawdzić dojrzałość owoców? Kilka praktycznych porad

Owoce odgrywają znaczącą rolę w żywieniu człowieka. Zawierają wiele witamin, minerałów, substancji wspomagających prawidłowy przebieg wielu procesów zachodzących w organizmie. Powinny być obecne w każdej diecie. Są lekkostrawne, składają się głównie z wody i węglowodanów, nie zawierają tłuszczów. Owoce do bezpośredniego spożycia powinny być świeże i dojrzałe. Jak to sprawdzić?

Czym jest dojrzałość owoców?

Rozróżnia się cztery rodzaje dojrzałości owoców:

  1. Dojrzałość zbiorcza – określająca cechy, jakie wynikają z rozwoju danego gatunku owoców. Mogą to być np. twardość, smak, kolor skórki, itp. Generalnie jest to zbiór cech, przy występowaniu których owoce nadają się najlepiej do zbioru
  2. Dojrzałość handlowa – stan, w którym owoce jeszcze nie są całkowicie dojrzałe biologicznie, ale są zrywane, gdyż w tym stanie ich pakowanie i przewożenie generuje najmniej strat
  3. Dojrzałość spożywcza – stan owoców gotowych do zjedzenia. Są aromatyczne, miękkie i słodkie
  4. Dojrzałość przemysłowa – faktycznie może dotyczyć każdego z powyższych stanów, jeżeli owoce nadają się na przetwory, np. soki, dżemy, napoje, itp.

Bezpośrednio konsumentów dotyczy dojrzałość handlowa i spożywcza. Wiele owoców, w tym jabłka, gruszki, banany, ale także pomidory, które – zgodnie z nomenklaturą unijną – są owocami, nie warzywami, sprzedawanych jest w stanie, w którym jeszcze nie nadają się do spożycia. Ich proces dojrzewania do stanu gotowego do jedzenia kontynuowany jest już w domu konsumenta. Warto zatem wiedzieć, po czym rozpoznać, że dany owoc jest już zdatny do konsumpcji.

Jak sprawdzić dojrzałość owoców?

Na ogół sprawdzamy dojrzałość owoców przez dotyk i oglądanie. Istnieją jednak inne sposoby, umożliwiające ocenę dojrzałości i przydatności do spożycia.

  • Arbuz – jego dojrzałość można sprawdzić bardzo łatwo, przekrawając go na pół. Miąższ dojrzałego arbuza jest intensywnie czerwony i soczysty, a czarne pestki wydostają się z niego z łatwością. Jeżeli nie ma możliwości przekrojenia arbuza, można zorientować się, czy jest dojrzały, lekko w niego stukając. „Echo” wskazuje, że jest przejrzały, a wewnątrz zaczął się proces psucia. Natomiast żółty kolor skóry oznacza, że arbuz jest niedojrzały. Arbuzy luzem w cenie 1,79 zł za kilogram (normalna cena 3,99 zł) poleca wydawana przez sieć dyskontów Lidl gazetka promocyjna w najnowszym wydaniu
  • Ananas – jeżeli owoc jest w całości, szukamy najmniejszego listka w „czuprynie” i próbujemy go wyciągnąć. Jeżeli się udaje, to mamy do czynienia z dojrzałym ananasem. Oprócz tego dojrzały ananas pięknie, intensywnie pachnie. Ananas luzem jest do nabycia m.in. w Lidlu, kosztuje 2,99 zł za kilogram
  • Banany – owoce zielone są niedojrzałe, żółte – dojrzałe, a brązowe – przejrzałe. Można je spożywać w dowolnym stadium. Należy tylko pamiętać, że banany zielone zawierają głównie skrobię, która w miarę dojrzewania zamienia się w cukry proste
  • Awokado – niedojrzałe ma jasną skórkę i jest twarde. Owoce dojrzałe są ciemne i po naciśnięciu tworzy się w nich dołek. Z dojrzałego owocu pestka da się bardzo łatwo wyjąć
  • Brzoskwinie – niedojrzałe są twarde, a po przekrojeniu pestka jest silnie związana z miąższem. Owoc dojrzały jest miękki, bez zielonych znaczeń, a pestka da się z łatwością oddzielić od miąższu i wyjąć. Ukazująca się w sieci dyskontów Biedronka gazetka promocyjna w najnowszym wydaniu poleca brzoskwinie w świetnej cenie 4,99 zł za kilogram (normalna cena 9,99 zł)
  • Kiwi – dojrzałe są miękkie, o skórce w kolorze ciemnym khaki. Nie może być ona pomarszczona i odchodzić od miąższu, bo znaczy to, że owoc jest przejrzały
  • Gruszki – owoce dojrzałe są miękkie. W sklepach na ogół sprzedawane są twarde, do dojrzewania w domu w temperaturze pokojowej.
Owoce egzotyczne

Obecnie owoce egzotyczne nie są już rzadkością, kupuje się je w marketach tak samo jak jabłka czy gruszki. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak rozpoznać, czy są dojrzałe. Przede wszystkim trzeba pamiętać, że w sklepach sprzedawane są niedojrzałe i powinny kilka dni poleżeć w domu w temperaturze pokojowej. Można przyspieszyć dojrzewanie owocu egzotycznego umieszczając go w zamkniętym pojemniku razem z jabłkiem.

Spośród owoców egzotycznych jednymi z najpopularniejszych są mango. Do sklepów trafia niedojrzałe, natomiast pozostawione w temperaturze pokojowej dojrzeje w ciągu kilku dni, stając się miękkie i bardzo aromatyczne. Dojrzałe mango jest znakomitym dodatkiem do lodów, składnikiem smoothie i sałatek owocowych.

Coraz więcej zwolenników ma u nas owoc granatu. Ma on twardą skórkę, słodki miąższ o galaretowatej konsystencji oraz kilkaset nasion, rozmieszczonych w „przegródkach”. Dojrzały owoc granatu ma czerwoną skórkę, która jest lekko wysuszona i czasem spękana. Nasiona otoczone miąższem w błonkach dodawane są do sałatek, lodów i innych deserów.

Papaja z wyglądu przypomina melon. Ma żółtozieloną skórkę i pomarańczowy, czerwony lub żółty miąższ. W miarę dojrzewania owocu skórka coraz bardziej żółknie. Miąższ smakuje podobnie do melona. Znajduje się w nim sporo czarnych pestek o ostrym smaku, które mogą być wykorzystane jako przyprawa.

 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%