Karnawał dobiega końca. Ale zanim się skończy czekają nas ostatki. Ostatnie, huczne dni karnawału większości z nas kojarzą się z nieśmiertelnym „śledzikiem”. A jak śledzik to tylko w Tivoli.
Na półmiskach kolorowo i apetycznie wyglądające potrawy, których głównym składnikiem jest ta niepozorna ryba. Wszystko świeże, przygotowane w danym dniu, choć są i takie, które trzeba przyrządzić wcześniej żeby nabrały smaku.
- Śledzie cieszą się u nas powodzeniem przez cały rok – mówi właściciel restauracji – ale najbardziej w okresie świątecznym i podczas ostatków.
W stałej ofercie restauracji są śledzie podawane na kilka sposobów. Cieszą się wielkim powodzeniem, ale prawdziwy śledziowy festiwal zaczyna się w ostatnich dniach karnawału. Smakosze mogą skosztować dań na miejscu, mogą również zakupić i zabrać je do domu.
Tylko tu podawane są Śledzie Pani Czesi. Ich nazwa pochodzi od imienia kucharki, która ponad 40 lat temu po raz pierwszy je przyrządziła i podała w Tivoli. Właściciel również ma swoje ulubione danie z ryb.
- Ja najchętniej jem śledzie po skandynawsku, w zalewie słodko – kwaśnej z czerwoną cebulką – mówi właściciel – mają niepowtarzalny, delikatny smak, który jest ucztą dla nawet najbardziej wybrednego podniebienia. Zapraszam do Tivoli, przygotowaliśmy dla Państwa śledziową ucztę na 24 sposoby. Zapraszam i życzę niezapomnianych doznań kulinarnych. Tegoroczna śledziowa uczta potrwa od 20 do 26 lutego.[FOTORELACJA]3018[/FOTORELACJA]
Uczta śledziowa 2012
1. Śledzie w oleju z cebulką
2. Śledzie w oleju winogronowym z przyprawami
3. Śledzie w śmietanie z cebulką
4. Śledzie opiekane w zalewie octowej
5. Śledzie z warzywami
6. Śledzie po japońsku ( z majonezem, jajkiem, groszkiem)
7. Śledzie po skandynawsku ( w zalewie słodko – kwaśniej z czerwoną cebulką)
8. Śledzie po żydowsku ( z jabłkiem, pomarańczą, ogórkiem kiszonym)
9. Śledzie po galicyjsku ( w morelach)
10. Śledzie po meksykańsku ( w sosie słodko – kwaśnym z czerwoną fasolką)
11. Śledzie po góralsku ( z serem bryndzą, groszkiem i papryką w sosie)
12. Śledzie orientalne ( z cebulką, rodzynkami, daktylami i imbirem)
13. Śledzie szatańskie ( w ostrym sosie czerwonym)
14. Śledzie prunelle (w powidłach śliwkowych z migdałami)
15. Śledzie w sosie chrzanowym ( z rodzynkami)
16. Śledzie w sosie musztardowo – jajecznym ( ze szczypiorkiem)
17. Śledzie w sosie musztardowo – miodowym
18. Śledzie w ostrym sosie musztardowym ( z musztardą Dijon)
19. Śledzie w sosie curry
20. Śledzie w sosie żurawinowym
21. Śledzie pod pierzynką ( z cebulką, jajkiem, majonezem i żółtym serem)
22. Śledzie pani Czesi ( w sekretnym sosie)
23. Roladki śledziowe z porami i szparagami
24. Sałatka śledziowa ( z białą fasolką, ziemniakami, ogórkiem kiszonym)
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu lca.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz