Makowce, serniki, jabłeczniki, torty,piernikowe choinki, chatki, gwiazdki i inne wypieki świąteczne przygotowane są już w cukierni Korneliusza Okonia. Produkcja ruszyła w sobotę, od poniedziałku ciasta będzie można kupić.
Cukiernicy Korneliusza Okonia oprócz typowych makowców zawijanych na cieście drożdżowym przygotowują makowe rolady na cieście biszkoptowym, makiełki, makowiak retro i seromakowiec.
- Nie brakuje u nas innych tradycyjnych ciast, które pojawiają się na świątecznym stole. Są to serniki, jabłeczniki, pierniki w różnych wersjach, ciasta z masami orzechowymi, budyniowymi, zbitą śmietaną - wylicza Dorota Stefańska. - Ciast jest tak wiele, że nie sposób wszystkie wymienić. Mamy też specjalną edycję świątecznych torcików i ozdób z pierników.
Pod rękami cukierników - artystów powstają piękne piernikowe chatki, choinki, zwierzątka i figurki, które pięknie zdobią stoły świąteczne.
W piekarni Korneliusza Okonia w przedświątecznym okresie powstaje około 300 kg serników, 2 tys. makowców,i setki kilogramów rolad biszkoptowych z różnym nadzieniem i innych ciast. Najpóźniej przygotowywane są ciasta na bazie bitej śmietany. Hitem tegorocznych świąt są specjalne słodkie zestawy upominkowe, w skład których wchodzą serduszka, gwiazdki, renifery i inne piernikowe cudeńka, które można podarować najbliższej osobie, lub po prostu zawiesić na choince.
Kupując świąteczne wypieki powinniśmy pamiętać o odpowiednim sposobie przechowywania byśmy mogli bezpiecznie delektować się ich smakiem.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu lca.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz