Miodownik z kaszą manną – tradycyjny polski przysmak pełen smaku!
Składniki:
Na ciasto
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki miodu
- 3/4 szklanki masła (roztopionego)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Na masę:
- 14 łyżek kaszy manny błyskawicznej( płaskie łyżki)
- 1,3 litra mleka
- Cukier puder (opcjonalnie, w zależności od preferencji słodkości)
- 1 opakowanie cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka wanilii)
- 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
- Można dodać trochę orzechów włoskich mielonych
- Opcjonalnie – kwaśny dżem/marmolada
Dodatkowo:
- Mielone/siekane orzechy włoskie
Wykonanie:
Przygotowanie ciasta:
W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
Dodaj miód, roztopione masło i dokładnie wymieszaj.
W osobnej misce połącz mąkę, sodę oczyszczoną. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrej masy, mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.
Ciasto podziel na 3 równe części.
Każdą część ciasta rozwałkuj na cienki placek (o wielkości formy do pieczenia).
Placki piecz w nagrzanym piekarniku (180°C) przez około 10-12 minut, aż będą lekko złociste. Po upieczeniu ostudź placki.
Przygotowanie masy:
W rondlu zagotuj mleko z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodaj kaszę manną do gotującego się mleka, mieszając, aby nie powstały grudki. Gotuj przez kilka minut, aż masa zgęstnieje.
Zdejmij rondel z ognia, a następnie odstaw do ostudzenia.
W osobnej misce ubij masło na puszystą masę, a następnie dodaj do niego przestudzoną kaszę manną, cały czas miksując, aż masa stanie się jednolita i gładka.
Składanie ciasta:
Na pierwszym, wystudzonym placku rozsmaruj równomiernie połowę masy.
Na masę połóż drugi placek, ponownie rozsmaruj resztę masy i przykryj trzecim plackiem.
Ostatni placek posmaruj cienką warstwą masy i posyp mielonymi orzechami włoskimi.
Następnie odstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki, aby ciasto się zespoliło, a smaki przegryzły.(Można, ale nie trzeba, jeden z placków przed nałożeniem masy posmarować kwaśnym dżemem dla kontrastu smakowego.)
Wykończenie:
Przed podaniem przytnij estetycznie boki ciasta, a następnie zostaw w cieple na godzinę.
Miodownik z kaszą manną jest wyjątkowo smaczny, a dzięki swojej wilgotnej konsystencji oraz miodowemu aromatowi, z pewnością zadowoli podniebienia wszystkich smakoszy! Smacznego!
0 0
Dzień dobry, robiłam z tej ilości kaszy manny błyskawicznej i nie zaobserwowałam żadnego betonu, ale jeżeli Pani uważa ze to za dużo może Pani zmniejszyć jej ilość. Pozdrawiam i dziękuje za komentarz.