Zamknij

Miodownik z kaszą manną – Tradycyjny polski deser pełen miodowego aromatu

Barbara Lewandowska Barbara Lewandowska 20:59, 07.12.2024 Aktualizacja: 16:52, 12.12.2024

Miodownik z kaszą manną – Tradycyjny polski deser pełen miodowego aromatu

Miodownik z kaszą manną – tradycyjny polski przysmak pełen smaku!

Składniki:

Na ciasto

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 3/4 szklanki masła (roztopionego)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Na masę:

  • 14 łyżek kaszy manny błyskawicznej( płaskie łyżki)
  • 1,3 litra mleka
  • Cukier puder (opcjonalnie, w zależności od preferencji słodkości)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka wanilii)
  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • Można dodać trochę orzechów włoskich mielonych
  • Opcjonalnie – kwaśny dżem/marmolada

Dodatkowo:

  • Mielone/siekane orzechy włoskie

Wykonanie:

Przygotowanie ciasta:

W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.

Dodaj miód, roztopione masło i dokładnie wymieszaj.

W osobnej misce połącz mąkę, sodę oczyszczoną. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrej masy, mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.

Ciasto podziel na 3 równe części.

Każdą część ciasta rozwałkuj na cienki placek (o wielkości formy do pieczenia).

Placki piecz w nagrzanym piekarniku (180°C) przez około 10-12 minut, aż będą lekko złociste. Po upieczeniu ostudź placki.

 

 

Przygotowanie masy:

W rondlu zagotuj mleko z cukrem i cukrem waniliowym.

Dodaj kaszę manną do gotującego się mleka, mieszając, aby nie powstały grudki. Gotuj przez kilka minut, aż masa zgęstnieje.

Zdejmij rondel z ognia, a następnie odstaw do ostudzenia.

W osobnej misce ubij masło na puszystą masę, a następnie dodaj do niego przestudzoną kaszę manną, cały czas miksując, aż masa stanie się jednolita i gładka.

Składanie ciasta:

Na pierwszym, wystudzonym placku rozsmaruj równomiernie połowę masy.

Na masę połóż drugi placek, ponownie rozsmaruj resztę masy i przykryj trzecim plackiem.

Ostatni placek posmaruj cienką warstwą masy i posyp mielonymi orzechami włoskimi.

Następnie odstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki, aby ciasto się zespoliło, a smaki przegryzły.(Można, ale nie trzeba, jeden z placków przed nałożeniem masy posmarować kwaśnym dżemem dla kontrastu smakowego.)

Wykończenie:

Przed podaniem przytnij estetycznie boki ciasta, a następnie zostaw w cieple na godzinę.

Miodownik z kaszą manną jest wyjątkowo smaczny, a dzięki swojej wilgotnej konsystencji oraz miodowemu aromatowi, z pewnością zadowoli podniebienia wszystkich smakoszy! Smacznego!

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS

komentarz(3)

AlaAla

0 0

14 łyżek kaszy manny??!! Toż to beton wyjdzie. Powodzenia

21:06, 08.12.2024
Odpowiedzi:1
Odpowiedz

strefa  smakustrefa smaku

0 0

Dzień dobry, robiłam z tej ilości kaszy manny błyskawicznej i nie zaobserwowałam żadnego betonu, ale jeżeli Pani uważa ze to za dużo może Pani zmniejszyć jej ilość. Pozdrawiam i dziękuje za komentarz.

16:56, 12.12.2024

Baba JagaBaba Jaga

0 0

A gdzie jest proszek do pieczenia w liście składników? W opisie przyrządzania już jest wymieniony jako jeden z suchych składników.

11:48, 09.12.2024
Odpowiedzi:1
Odpowiedz

strefa smakustrefa smaku

0 0

dzień dobry, oczywiście ma Pani racje, już skorygowałam, oczywiście tylko soda oczyszczona. Dziękuje za komentarz i pozdrawiam

16:58, 12.12.2024

Jasiek.Jasiek.

0 0

Bardzo ciekawy i oryginalny.Warty spróbowania.

17:04, 09.12.2024
Odpowiedzi:1
Odpowiedz

strefa smakustrefa smaku

0 0

Dzień dobry, bardzo dziękuje za komentarz.

17:00, 12.12.2024

0%