Zamknij
Ważne

Dodaj komentarz

Napoleonka - rozkosz dla oczu i podniebienia

Barbara Lewandowska Barbara Lewandowska 14:59, 06.09.2025
1

 

Przepis na prostą napoleonkę

Składniki:

Ciasto:

  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (to wersja prosta, domowe francuskie wymaga dużo pracy).

Krem:

  • 1 l mleka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub laska wanilii
  • 6 żółtek
  • 150 g masła (w temp. pokojowej)
  • 150 g mąki pszennej + 50 g mąki ziemniaczanej (razem 200 g)

Do dekoracji:

  • cukier puder (klasycznie) albo polewa z białego lukru z paskami czekolady (wersja francuska)

 

Przygotowanie:

  1. Upiec ciasto francuskie – dwa płaty upiec osobno w piekarniku w 200°C, aż się ładnie zrumienią i zrobią chrupiące (ok. 20 minut).
    👉 dobrze jest nakłuć je widelcem przed pieczeniem, żeby nie „wyrosło” zbyt mocno.
  2. Krem waniliowy:
    • 750 ml mleka zagotować z cukrem i wanilią.
    • W osobnej misce wymieszać pozostałe 250 ml mleka z żółtkami i mąkami, dokładnie rozmieszać (żeby nie było grudek).
    • Wlać tę mieszankę do gorącego mleka, mieszając energicznie, aż powstanie gęsty budyń.
    • Zdjąć z ognia i przestudzić.
    • Do lekko ciepłego budyniu wmiksować miękkie masło – krem stanie się aksamitny i puszysty.
  3. Złożenie ciasta:
    • Na spód położyć pierwszy blat z ciasta francuskiego.
    • Wyłożyć cały krem, wyrównać.
    • Przykryć drugim blatem ciasta.
    • Posypać obficie cukrem pudrem.
  4. Chłodzenie:
    • Napoleonka musi się schłodzić w lodówce min. 2–3 godziny (najlepiej całą noc), wtedy krem pięknie stężeje.

 

Efekt? Rozkosz dla oczu i podniebienia – złociste, chrupiące warstwy ciasta francuskiego przeplatają się z grubą porcją aksamitnego, waniliowego kremu, który dosłownie rozpływa się w ustach. Każdy kęs to połączenie delikatnej słodyczy i lekko karmelizowanej nuty, a kontrast chrupkości i kremowej miękkości sprawia, że trudno poprzestać na jednym kawałku.

Napoleonka to ciasto, które ma w sobie coś uroczystego i nostalgicznego zarazem – elegancki wygląd rodem z francuskich cukierni, a jednocześnie smak dzieciństwa, który wywołuje uśmiech na twarzy. Idealne zarówno do filiżanki kawy, jak i na rodzinne przyjęcie – zawsze robi wrażenie i znika ze stołu w mgnieniu oka.

 

Krótka historia napoleonki

Napoleonka to w gruncie rzeczy polska odmiana francuskiego mille-feuille (czyli „tysiąca listków”). W oryginale powstało to ciasto we Francji już w XVII wieku – to warstwy kruchego, listkującego ciasta francuskiego przełożone kremem (najczęściej waniliowym, czasem śmietanowym).
W Polsce przyjęło się pod nazwą „napoleonka” – być może od Napoleona Bonaparte, który był znany z zamiłowania do słodyczy (choć to bardziej legenda niż fakt), albo od miasta Neapol („napolitain”), bo podobne desery znane były też we Włoszech. Co ciekawe, w Warszawie częściej mówi się „napoleonka”, a w Krakowie – „kremówka”. 

 

 

 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz (1)

vvvvvv

1 1

Nie kremówka tylko napoleonka? Co na to pan biskup?

18:06, 06.09.2025
Wyświetl odpowiedzi:0
Odpowiedz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%