[FOTORELACJA]21985[/FOTORELACJA]
Drugi sezon „Górnej Półki Smaku” jest gotowy do emisji. Premiera już 26 kwietnia. Program, który połączył kulinaria, kryminał i historię Dolnego Śląska, wraca z nowymi odcinkami, a w nich zamki, pałace, lokalni producenci i historie, które naprawdę dobrze się ogląda. Wszystko w towarzystwie autora kryminałów Marka Krajewskiego i mistrza kuchni Orsona Hejnowicza.
Po sukcesie pierwszej edycji „Górnej Półki Smaku”, która została wspaniale przyjęta przez widzów, nie mogliśmy podjąć innej decyzji jak tylko kontynuacja tego formatu. Serdecznie gratuluję i dziękuję całej ekipie, bo wykonaliście fantastyczną pracę. Dolny Śląsk to piękno tradycji, piękno kultury, ale również piękno kulinariów, które chcemy pokazywać jak najszerzej, bo są elementem naszej tożsamości – mówił marszałek województwa Paweł Gancarz.
Dolny Śląsk to nie tylko piękne i malownicze krajobrazy i bogata historia, ale także dziedzictwo kulinarne, które właśnie dzięki Górnej Półce Smaku możecie wszyscy Państwo odkrywać. W drugim sezonie zapraszamy w piękną podróż rozmaitych smaków i miejsc wartych zobaczenia – dodała Natalia Gołąb z zarządu województwa.
W nowej serii zobaczyć będzie można między innymi Zamek Książ, Czocha, Grodziec, Legnicę czy Pałac Staniszów. Wszystko z perspektywy nie tylko podróżniczej, ale też kulinarnej. W każdym z odcinków bohaterowie poznają lokalne produkty, ludzi z pasją i przygotowują dania inspirowane historią danego miejsca. Program wraca na ekrany już 26 kwietnia.
W nowym sezonie „Górnej Półki Smaku” jedną z bohaterek jest Legnica. Dziękuję urzędowi marszałkowskiemu, że Legnica mogła pojawić się w tym programie. Nasze miasto zawsze było ważnym miejscem na mapach Dolnego Śląska, zaczyna się pojawiać na jej mapach, także dzięki przychylności całego zarządu województwa dolnośląskiego – podkreślił Maciej Kupaj, prezydent Legnicy.
Podczas konferencji prasowej zapowiadającej premierę, oprócz rozmów o programie, odbył się też pokaz gotowania jednego z dań, które powstało w Legnicy i trafiło do finałowego odcinka. Daniem mimo swej nazwy bardzo mocno związane jest właśnie z naszym miastem.
To kiełbasa po jaworsku. I choć nazwa nie ma w sobie słowa Legnica, jest to danie typowo legnickie, bardzo często serwowane właśnie tu, głównie wśród wojskowych, którzy tu stacjonowali. Kiełbasa przyjeżdżała z Jawora i tu była przyrządzana. Obsmażona, obtoczona w mące, duszona w piwie i podawana z piernikami dolnośląskimi. Do tego ogórki po legnicku, duszone na kwaśno-słodko, z koprem i gorczycą. To klasyczne, bardzo smaczne danie, które śmiało może stać się regionalnym hitem – opowiadał podczas pokazu Orson Hejnowicz, szef kuchni i współtwórca programu.
Warto dodać, że przepisy na dania z odcinka legnickiego pochodzą od Grzegorza Sobla – historyka specjalizującego się w dziejach Wrocławia i Dolnego Śląska oraz pasjonata kulinariów regionu.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu lca.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz