Zamknij

Pączkowa rozpusta w tłusty czwartek

08:41, 16.02.2012
Skomentuj

Na co dzień produkują ich do dwóch tysięcy, ale w tym wyjątkowym dniu ich liczba sięgnie kilkudziesięciu tysięcy. W tłusty czwartek najważniejszym tematem są pączki, a my przyjrzyjmy się ich produkcji.

Przed tłustym czwartkiem w piekarniach aż wrze. Pracownicy przez całą noc wypiekają kolejne porcje pączków, które wczesnym rankiem trafią do sklepów spożywczych i cukierni. - Na co dzień produkujemy do dwóch tysięcy pączków, ale na tłusty czwartek przygotowujemy ich około kilkudziesięciu tysięcy – mówi Adam Kopernacki, brygadzista w piekarni Korneliusza Okonia. - Stawiamy głównie na pączki z klasycznym nadzieniem, czyli różanym, ale nie zapominamy o smakoszach lubiących adwokat.

Proces produkcji pączków trwa kilka godzin. Przygotowane ciasto, z przyprawami wkładane jest do tzw. mieszarki, następnie jego porcje są odważane na specjalnej wadze. Kolejny krok to międzygarownie, gdzie poprawiana jest struktura ciasta. Następnie pączki trafiają na taśmę produkcyjną, a z niej do komory rozrostowej. Napełnione nadzieniem, jeszcze ciepłe, od razu nadają się do jedzenia, pod warunkiem, że takie lubimy. [FOTORELACJA]4317[/FOTORELACJA]

Pączki z piekarni, którą odwiedziliśmy trafią do około 12 legnickich sklepów. W regionie właściciel ma 20 sklepów, m. in. w Lubinie, Prochowicach, Jaworze, Chojnowie i Złotoryi.

 

(MB (lca.pl))

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu lca.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%