Blisko tysiąc siedemset pierogów ulepiły uczestniczki tegorocznych 16. Mistrzostw Legnicy w Lepieniu Pierogów. Zwyciężczyni, Renata Janic w ciągu pół godziny ulepiła 253 sztuki. Mistrzostwa tradycyjnie odbyły się podczas Festynu na Zakaczawiu.

Mistrzostwa w lepieniu pierogów to integralna część festynu na Zakaczawiu. W tym roku po raz pierwszy impreza odbyła się na terenach zielonych przy Szkole Podstawowej nr 1 i był to strzał w dziesiątkę, ponieważ cień drzew okazał się zbawienny przy 34-stopniowym upale. Zanim rozpoczęła się pierogowa uczta, pragnienie można było ugasić wodą z sokiem serwowaną przez LPWiK.
Renata Janic, tegoroczna zwyciężczyni, kontynuuje tradycję rodzinną. Przez lata to jej mama zdobywała laury w pierogowych mistrzostwach.

- Skończyłam szkołę gastronomiczną i pracowałam kiedyś w barze. W konkursie wzięłam udział już drugi raz. W ubiegłym roku zdobyłam trzecie miejsce. Pierogi robię często w domu, więc to był taki trening. Nie mam żadnego sekretu, pierogi zawsze wychodzą dobre. Ciasto robię z mąki, soli i oleju albo masła. Moi domownicy najbardziej lubią pierogi po polsku, z sera, ziemniaków i skwarków – mówi Renata Janic, zwyciężczyni.
Nagrody trafiły nie tylko do zwyciężczyni, ale do wszystkich ośmiu zawodniczek. Pierogeria Wszelacy ufundowała specjalną nagrodę dla zawodniczki, która ulepiła najdoskonalsze pierogi. Została nią Magdalena Bielak.

- Ulepiłam 180 pierogów i zawsze się staram, żeby były nie tylko smaczne, ale i estetycznie wyglądały. Pieróg musi mieć w środku dużo farszu, a brzegi powinny być dobrze sklejone, to cała tajemnica. Ciasto robię z mąki, ciepłej wody, oleju i żółtka i ciasto zawsze jest mięciutko. To potrawa, którą moi domownicy uwielbiają, więc często im serwuję – opowiada Magdalena Bielak.
Na jeden z najbardziej smakowitych festynów w Legnicy jak zawsze przybył Krzysztof Duszkiewicz, zastępca prezydenta Legnicy, który nie omieszkał skosztować przysmaku.

- Zdecydowanie wolę je zjadać niż lepić. Oczywiście najlepsze pierogi robi mama, jej kulinaria są na najwyższym podium, ale i tych nie potrafię sobie odmówić. Mamy już szesnastą edycję i ubolewam, że do zmagań kulinarnych nie stanęli panowie. W zeszłym roku mieliśmy dwóch przedstawicieli płci brzydszej i jeden z nich zajął drugie miejsce. Zwyciężczyni ulepiła wówczas 221 pierogów, w tym roku 253. rekord został pobity – mówi Krzysztof Duszkiewicz, zastępca prezydenta Legnicy.
- Korzystając z okazji, chciałbym podziękować Pierogerii Wszelacy, którzy są z nami od kilku lat. Przygotowują ciasto, farsz, częstują swoimi wyrobami. Są dla nas bardzo ważnym parterem tego święta. Dziś mamy na festynie również strażaków, Lasy Państwowe, sanepid i wiele innych podmiotów, które zaangażowały się w to święto. Szesnasta edycja za nami. Nagrody rozdane, a my już dzisiaj zapraszamy na kolejną przyszłoroczną edycję – podsumowuje Krzysztof Duszkiewicz.
Tysiąc siedemset pierogów ulepionych przez uczestniczki mistrzostw, trafiło do gara, a następnie łechtało podniebienia uczestników festynu. Kolejny już za rok. [FOTORELACJA]19616[/FOTORELACJA]


0 0
POLEC12-04-23- -LIVE-22-30-CEST- -Dr. -JERZY-JASKOWSKI-UKRAINSKI-CYRKOWY-TANIEC-3BjDAxPZysi94S2SRZkhSz1JL AM
0 0
[quote="uczeń"]POLEC12-04-23- -LIVE-22-30-CEST- -Dr. -JERZY-JASKOWSKI-UKRAINSKI-CYRKOWY-TANIEC-3BjDAxPZysi94S2SRZkhSz1JL AM[/quote]
Znów coś bełkoczesz w stanie upojenia?
0 0
W dzisiejszych czasach jeśli kobieta potrafi gotować i jeszcze to robi jest wydarzeniem, o którym rozpisują się media... eech.
0 0
Podziękowania od władzy pierwszym antagonistom Władzy
0 0
Kolejny wyborczy spęd 800+.
0 0
[quote="Kropielnica"]Kolejny wyborczy spęd 800+.[/quote]
Zdaje się, że takie obchodzenie przepisów dot. kampanii wyborczej zapoczątkowali POPSL, nazywając to "wyjazdowe posiedzenia rządu" :)
0 0
[quote="Kropielnica"]Kolejny wyborczy spęd 800+.[/quote]
To pisałem ja - robol z nory na 9 piętrze.
0 0
Brawo. Gratulacje dla Pani Renaty!!!
A tym maluczkim co tylko plują życzę dużo śliny.
Pamiętam jak była jeszcze zabawa nad Kaczawą, wszyscy się bawili i nikt nie szukał wrażeń. Plujcie dalej na zakaczwie. Ja tam byłem chociaż obcy.
0 0
[quote="Gość"]W dzisiejszych czasach jeśli kobieta potrafi gotować i jeszcze to robi jest wydarzeniem, o którym rozpisują się media... eech.[/quote]
W dzisiejszych czasach gotuje albo mąż albo żona. Zależy komu to lepiej wychodzi lub wcześniej wróci z pracy, drogi mizoginie,
0 0
To nie jest Zakaczawie, a centrum miasta. Zakaczawie to byłoby przy ul. Kartuskiej.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu lca.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz