Zamknij

Piernikowe serce zawitało do Muzeum Miedzi

00:10, 23.02.2013
Skomentuj

Pod nasze muzealne strzechy trafiła interaktywna ekspozycja działająca na zmysły. Jaki jest tradycyjny piernik i jak wyglądała jego podróż od średniowiecza po czasy współczesne? Przekonacie się w Muzeum Miedzi.

Po ostatniej wędrownej wystawie prezentującej przeróżne produkty transportowane szlakiem Via Regia, do naszego muzeum trafiła kolejna wyjątkowo oryginalna ekspozycja. Tym razem "artystyczny produkt" zachwyca smakiem i aromatycznym zapachem. Mowa o tradycyjnych piernikach toruńskich i ich ekspansji na przestrzeni wieków. O piernikowych specjałach rodem z zaprzyjaźnionego Muzeum Okręgowego w Toruniu opowiada Anna Kornelia Jędrzejewska.

- W 2006 roku przygotowaliśmy wystawę "Świat toruńskiego piernika" - wyjaśnia kuratorka z Torunia. - Usytuowaliśmy ją w piwnicy domu Mikołaja Kopernika, którego wnętrze dodatkowo zachwyca gotycką architekturą. Dokładnie dwa lata później pomyśleliśmy, że warto wystawą podzielić się z innymi miastami. Tak pojawił się pomysł na stworzenie interaktywnej ekspozycji działającej na zmysły. Tylko w taki sposób można przyjaźnie zapoznać się z tematem piernikarstwa.

Legnickie Muzeum Miedzi jest 19 placówką kulturalną do której dotarła piernikowa wystawa. Sama forma wystawy jest niezwykle oryginalna, bo historia pierników wtopiona została w średniowieczny żaglowiec. Nasze muzeum także ma swój wkład w ekspozycję, bo przy okazji wystawy prezentowane są formy piernikowe, które przez lata skrywały wnętrza miejskiej placówki. - Z piernikowymi formami wiąże się wiele ciekawych historii - wyjaśnia Anna Kornelia Jędrzejewska. - Oprócz tego, że są dwustronne, mają także niezwykle bogatą symbolikę. Pierniki w średniowieczu były luksusowym towarem wręczanym często z okazji różnych uroczystości. Z okazji chrztu, rodzice chrzestni nieśli w podarunku piernikowe niemowlę, a symbolem ciąży była para korzennych niemowląt.

Warto zaznaczyć, że receptura tradycyjnych pierników toruńskich od wieków pozostaje taka sama, zmienił się natomiast sposób wyrabiania przepysznych słodkości. - Zazwyczaj do sporządzenia pierników stosuje się szereg składników wymieszanych w odpowiednich proporcjach. Są to: czarny pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, goździki, cukier trzcinowy i oczywiście miód, który z czasem ze względu na koszty produkcji, został zastąpiony sokiem buraczanym - dodaje kuratorka z toruńskiego muzeum. [FOTORELACJA]5889[/FOTORELACJA]

Piernikowej wystawie w Legnicy towarzyszą warsztaty dla dzieci. Młodzi legniczanie mają okazję poznać tajemnicę sporządzania pierników, tych najsmaczniejszych i najbardziej oryginalnych, bo toruńskich! Muzeum Miedzi zaprasza do skorzystania z oferty i jak najszybszego zapisania się na słodkie zajęcia, które już cieszą się ogromnym zainteresowaniem przedszkolaków. Chętni powinni się kontaktować z Działem Naukowo - Oświatowym Muzeum Miedzi w Legnicy pod nr tel.: 608 628 961 lub 76 862 49 49. Wystawa pozostanie w Legnicy do 2 czerwca 2013 roku.

(MB (lca.pl))

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu lca.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%