Kilkaset porcji świątecznych potraw i wspaniałych deserów przyrządził i rozdał w niedzielę w Galerii Piastów Piotr Cyrwus. Chętnych do spróbowania jego smakołyków nie brakowało.
- Moja mama świetnie gotowała, mój tata także sobie bardzo dobrze radził w kuchni, moją pierwszą potrawą była jajecznica - powiedział aktor. - Miałem wtedy siedem lat. Jednak najbardziej pamiętam z tamtego okresu kromki świeżego chleba maczanego w wodzie wyciąganej ze studni i posypywane cukrem. To było najlepsze jedzenie. Kiedyś zrobiłem moim dzieciom, bardzo im smakował bo zapytali: tato dlaczego ty nam tego wcześniej nie robiłeś?
[FOTORELACJA]7989[/FOTORELACJA]
Z biegiem lat Piotr Cyrwus stał się mistrzem gotowania, ale są potrawy, których przygotowanie kiedyś sprawiało mu trudność. - Bardzo lubię gotować mięsa. Kiedyś robiłem jagnięcinę z karmelem, kozinę, to były dla mnie prawdziwe wyzwania, co z tego wyjdzie.
Piotr Cyrwus nie tylko gotował, opowiadał anegdoty, zdradzał swoje przepisy, ale i przygotowane dania osobiście podawał gościom wielkiej wspólnej fety. Nie brakowało też chętnych, którzy chcieli sobie zrobić pamiątkowe zdjęcie z aktorem i otrzymać od niego autograf. Aktor zdradził nam przepis na „chrzanówkę”.
- To chłodnik wielkanocny przygotowywany na maślance, bardzo go lubił mój tato i to jest mój smak dzieciństwa– mówił Piotr Cyrwus. - Gotujemy jajka, kroimy je do maślanki, do tego ścieramy chrzan, doprawiamy solą i pieprzem. Jadamy to danie na śniadanie.
Z pewnością każdy z nas ma swoje smaki przypominające mu dzieciństwo, być może święta są najlepszym czasem na przywołanie ich, tak jak robi to znany aktor. Dzięki Galerii Piastów została przywołana świąteczna atmosfera, reszta już zależy od nas samych.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu lca.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz