Zamknij

Amatorzy „ruskich” spotkali się na rodzinnym festynie

21:17, 15.08.2019
Skomentuj

W czwartkowe popołudnie (15 sierpnia) nad Kaczawą odbyły się 14. Mistrzostwa Legnicy w Lepieniu Pierogów. Najlepszy wynik w tym roku to 304 tradycyjne „ruskie”, które ugotowane w polowej kuchni znikały w mgnieniu oka. Dochód z ich sprzedaży przeznaczono na cel charytatywny.

Tradycyjnie najważniejszą atrakcją festynu organizowanego przez legnicki Ośrodek Sportu i Rekreacji były pierogi z farszem serowo-ziemniaczanym. Wśród kibicującej zawodnikom turnieju publiczności nie zabrakło też ekspertów, którzy pierogi nie tylko lubią zjeść, ale znają sprawdzone receptury na najlepsze ciasto albo smaczne nadzienie.

– Najważniejsza jest dobrze napowietrzona mąka. Nie dodaję białek ani żółtek, tylko letnią wodę. Można dodać trochę oleju i mleka – objaśnia pani Krystyna. – Ciasto trzeba zarobić i posolić. Zawsze wychodzi elastyczne i doskonale się klei.

Obserwujący przebieg konkursu legniczanie lubią pierogi. U jednych na stole goszczą tradycyjne „ruskie”, inni wybierają te z owocami albo z serem na słodko. Pan Tomasz woli jednak smaki wytrawne. – Najbardziej lubię pierogi z grzybami i kapustą, na drugim miejscu są chyba te ze szpinakiem i twarogiem – mówi legniczanin. – Słodkie smaki nie są dla mnie – dodaje.

Jak zawsze konkurs zdominowały panie. Każda z nich ma własny sposób na ulepienie jak największej liczby pierogów. Podobno najlepiej przygotować najpierw kulki farszu. Nakładać je na wycięte ciasto i kleić, wtedy praca idzie niemal taśmowo. Ważne są też zdolności manualne.

W tym roku najlepszy wynik to 304 pierogi. Oznacza to, że pierogowy rekord nadal należy do Doroty Pałkowskiej, która w 2008 roku przez godzinę ulepiła ich aż 618. Trzeba jednak dodać, że czas trwania konkursu skrócono do pół godziny. Najlepsza zawodniczka – Ewa Tuchto – w ciągu minuty wykonała ponad 10 pierogów.

– Gdy przygotowuję je w domu i mam czas lubię starannie je wykończyć, zamiast gładkiego brzegu wykonać falbankę albo warkoczyk. Teraz nie było o tym mowy, w konkursie liczy się szybkość i sprawność – podkreśla Ewa Tuchto, tegoroczna zwyciężczyni.

Drugi wynik należy do Agaty Karnej. Zawodniczka wykonała 240 „ruskich”. Jedyny w konkursie mężczyzna – Rafał Smykowski był trzeci. Ulepił 225 pierogów. Na kolejnych miejscach znalazły się: Agnieszka Konaszczuk (212 szt.), Dorota Michlewicz (203 szt.), Renata Janic (201 szt.), Jagoda Marteklas (191 szt.), Bogusława Kozelska (184 szt.), Honorata Kochel (172 szt.) i Zofia Gorczyca (150 szt.).

Pierogi znikały w mgnieniu oka. Minimalna ustalona cena za porcję to 5 zł, górnej granicy nie było. Pieniądze ze sprzedaży przeznaczono na cel charytatywny. Organizatorzy – legnicki OSiR i parafia św. Jacka, a także szczodrzy legniczanie pomogli w ten sposób Aleksandrowi Walerowiczowi.[FOTORELACJA]15889[/FOTORELACJA]

(KIG(lca.pl))

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(8)

Anonimowy GośćAnonimowy Gość

0 0

Czy do gotowania pierogów użyto wody z Kaczawy czy kranówki z wodociągów ?

09:00, 15.08.2019
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Anonimowy GośćAnonimowy Gość

0 0

Czy ktoś zna i poleca dobrą pizzerie w Legnicy?

10:00, 15.08.2019
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Anonimowy GośćAnonimowy Gość

0 0

[quote="Martyna"]Czy ktoś zna i poleca dobrą pizzerie w Legnicy?[/quote]

ja nie jem takich placków więc nie polecę żadnej ze 100 legnickich pizzerni. Po prostu dbam o zdrowie.

10:00, 15.08.2019
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Anonimowy GośćAnonimowy Gość

0 0

A wizjoner tam był?

10:00, 15.08.2019
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Anonimowy GośćAnonimowy Gość

0 0

Ja nalalem do gara i gotowali pierogi a Ty je zjadles kretynie

11:00, 15.08.2019
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Anonimowy GośćAnonimowy Gość

0 0

Plebs się najadł. Brakowało tylko księdza z kropidłem i dysko z pola

05:00, 16.08.2019
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Anonimowy GośćAnonimowy Gość

0 0

[quote="Gość"]Czy do gotowania pierogów użyto wody z Kaczawy czy kranówki z wodociągów ?[/quote] użyto wody z kranówki zmieszanej z wodą z rzeki

11:00, 16.08.2019
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Anonimowy GośćAnonimowy Gość

0 0

[quote="Gość"]Plebs się najadł. Brakowało tylko księdza z kropidłem i dysko z pola[/quote]
Panie Hrabio. Skoro nie lubisz takich frykasów to idź se żreć gdzie chcesz. Kto dał Ci prawo do obrażania ludzi. Skoro nie lubisz takich imprez to poprostu na nie nie przyłaź. Tak swoją drogą skoro stać Cię tylko na takie opinie to w mojej ocenie sam jesteś plebsem intelektualnym.

05:00, 16.08.2019
Odpowiedzi:0
Odpowiedz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu lca.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%