Makaron ze szparagami i gruszki w karmelu przygotowane przez szefa kuchni One Time przyprawione niezwykłymi kulinarnymi opowieściami Roberta Makłowicza były zapowiedzią Europejskiej Biesiady we Wrocławiu. Guru Europy na Widelcu gościł na wrocławskim lotnisku, gdzie zachęcał do kulinarnych podróży.
– Europa na Widelcu to metafizyczna podróż po Europie, a Port Lotniczy to Europa sama w sobie. Wystarczy przejść tylko przez lotniskowe bramki, by już smakować europejskiej kuchni– mówił podczas spotkania Robert Makłowicz. Kulinarny guru zwrócił uwagę na fakt, że to właśnie dzięki połączeniom lotniczym z Wrocławia mieszkańcy Dolnego Śląska mają szansę na degustację międzynarodowych potraw.
– Zachęcamy, aby już teraz rezerwować bilety z Wrocławia do Turynu leżącego w Piemoncie. To właśnie w tym regionie, a dokładnie w mieście Alba, w październiku rusza międzynarodowy festiwal białych trufli. Alba jest też znana z orzechów laskowych i słynnego na całym świecie producenta pralinek z orzechami laskowymi –wyliczał mistrz kuchni i opowieści.
Kulinarną podróż na wrocławskim lotnisku pasażerowie rozpoczęli od makaronu ze szparagami, bekonem, śmietanką oraz grana padano, a zakończyli ją gruszką pod kruszonką i solonym karmelem. Dania przygotowane zostały przez Grzegorza Wiśniewskiego z restauracji On Time na wrocławskim lotnisku. Kucharz odpowiedzialny za czwartkowy poczęstunek nie po raz pierwszy stanął ramię w ramię z Robertem Makłowiczem. Grzegorz Wiśniewski już dwa razy gotował podczas Europy na Widelcu.
Smaki Europy i świata pasażerowie mogą poznać już po przekroczeniu bram lotniska we Wrocławiu.
- Nasza filozofia od lat jest niezmienna i staramy się, aby jakość serwisu dla pasażerów na lotnisku była jak najlepsza, by potrawy w restauracji, którą prowadzimy były smaczne, różnorodne i dostępne cenowo. Staramy się też, by nasze pozostałe serwisy były jak najlepszej jakości. Dzięki temu lotnisko jest od lat oceniane przez pasażerów na najwyższym poziomie. Wygrywamy wszystkie rankingi jakościowe w Polsce i plasujemy wysoko wśród lotnisk w Europie. Dzieje się tak dlatego, że staramy się na lotnisko patrzeć oczami pasażera pod kątem tego, czego potrzebuje, na co zwraca uwagę. Chcemy żeby dobrze czuli się na naszym lotnisku i żeby traktowali to miejsce już jako początek wakacji – dodaje Dariusz Kus.
W tym roku Europa na Widelcu, której Port Lotniczy Wrocław od lat patronuje, to kulinarna podróż przez Bułgarię, Chorwację, Czechy, Grecję, Francję, Włochy, Hiszpanię, Niemcy, Ukrainę, Węgry oraz Polskę. Już w sobotę rusza Europejska Biesiada, podczas której będzie można spróbować dań inspirowanych kuchnią europejską i przygotowanych przez szefów wrocławskich restauracji. Praktyczne do wszystkich krajów, które w tym roku goszczą na tym jednym z największych festiwali kulinarnych w Polsce, można polecieć właśnie z Wrocławia. W letniej siatce lotów Portu Lotniczego Wrocław jest ponad 80 połączeń – w tym loty niskokosztowe, sieciowe i czarterowe. Tegoroczny sezon to również rozkładowe nowości – wspomniany Turyn, Dubrownik, a także Barcelona-El Prat, Rodos, Tirana, Wenecja-Treviso, Sztokholm-Arlanda i Oslo-Gardermoen.[FOTORELACJA]18430[/FOTORELACJA]
0 0
jakie lotnisko, takie latanie i taki też ambasador...
po co nam to? "w Berlinie lotniska są"!!
0 0
a to logo też jak szparagi :)
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu lca.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz