W kościele greckokatolickim tradycja święcenia pokarmów wielkanocnych jest żywa i głęboko zakorzeniona. Obrzęd ten odbywa się zazwyczaj po Liturgii Paschalnej w nocy z Wielkiej Soboty na Niedzielę Zmartwychwstania. Jednak ze względu na potrzeby wiernych, w niektórych parafiach w Polsce święcenie pokarmów ma miejsce już w sobotę.
[FOTORELACJA]21973[/FOTORELACJA]
W parafia greckokiejtolicka pw. Zaśnięcia Najświętszej Maryi Panny w Legnicy święcenia pokarmów przeprowadzono w Wielką Sobotę. Pokarmy poświęcił proboszcz parafii ks. Mirosław Drapała.
Do koszyczków grekokatolickich wkłada się podobne produkty jak w tradycji rzymskokatolickiej: jajka, chleb, wędliny, sól, masło, chrzan. Charakterystycznym elementem jest także „pascha” – okrągła bułka pszenna z rodzynkami, symbolizująca chleb życia .
W niektórych regionach, zwłaszcza na Podkarpaciu i Podlasiu, święcenie pokarmów odbywa się nie tylko w cerkwiach, ale również przed nimi lub przy przydrożnych krzyżach, co podkreśla wspólnotowy charakter tego obrzędu .
Święcenie pokarmów w Kościele greckokatolickim jest nie tylko przygotowaniem do świątecznego posiłku, ale także wyrazem wdzięczności za dar Zmartwychwstania i nadziei na nowe życie.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu lca.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz