Zamknij

W samochodówce odkrywali smaki regionalnych potraw

10:52, 11.06.2013 ok. 2 min. czytania
Skomentuj

Po raz pierwszy w Zespole Szkół Samochodowych w Legnicy odbył się Szkolny Konkurs Czytelniczo-Geograficzny "Kuchnie Regionalne w Polsce". Rywalizowało w nim jedenaście trzyosobowych drużyn.


Konkurs Kuchnie Regionalne w Polsce- FOTO:Beata Weremij (ZSS)

W szkolnym konkursie wzięło udział aż jedenaście trzyosobowych drużyn. Każda z nich reprezentowała następujące regiony Polski: Kurpie, Warmię i Mazury, Dolny Śląsk, Podhale, Kaszuby, Małopolskę, Wielkopolskę, Lubelszczyznę, Śląsk, Mazowsze i Podlasie. Drużyny miały za zadanie "zareklamować" region, tradycje kulinarne i potrawę kulinarną (przygotowaną w domu). Po obejrzeniu prezentacji multimedialnych o tematyce historyczno-geograficznej i kulturalnej , zaprezentowaniu przepisów kulinarnych oraz smakowaniu potraw, jury w składzie: Beata Weremij, Mirosława Flis-Górka, Katarzyna Kujawska, Janina Ujek-Zienkiewicz, przyznało nagrody.


Konkurs Kuchnie Regionalne w Polsce- FOTO:Beata Weremij (ZSS)

Komisja konkursowa przyznała dwa miejsca. Pierwsze miejsce zajęła klasa 3b/c prezentująca Mazowsze. Daniel Ickiewicz, Konrad Mazur i Dominik Kowalczyk przygotowali mazowiecką sałatkę ziemniaczaną. Drugie miejsce przypadło w udziale klasie 1a, zachęcającej konkursowiczów do poznania Dolnego Śląska. Jarosław Kliś, Patrycja Pater i Ewa Woźniak "kupili" jury ciastem drożdżowym z cynamonową kruszonką. - Jednomyślnie przyznałyśmy pierwsze miejsce naszej szkolnej grupie z Mazowsza - mówi Beata Weremij, nauczycielka języka polskiego w Zespole Szkół Samochodowych. - Wszystkie potrawy były bardzo smaczne, ale na wyróżnienie zasłużyły sałatka mazowiecka, jabłecznik i bliny.

Konkurs kulinarny w Zespole Szkół Samochodowych jest oryginalnym pomysłem. - Jako organizatorzy chcieliśmy poszerzyć wiedzę naszych uczniów o regionach, zachęcić ich do poznania odmienności tych miejsc, tym bardziej, że kuchnie regionalne są ciekawą mieszanką wpływów niemieckich i rosyjskich. Warto w tym miejscu wspomnieć o 20. rocznicy wycofania wojsk radzieckich z Legnicy, która przypada w tym roku, więc z konkursem regionalnym wpisaliśmy się w tę ważną dla legniczan rocznicę.

Organizatorki zasiadające w jury zaznaczają, że w przyszłym roku ich uczniowie zmierzą się w kulinarnym konkursie z potrawami europejskimi. - W przyszłości myślimy o zorganizowaniu konkursu międzyszkolnego, nie boimy się rywalizacji nawet z klasami CKU, więc jesteśmy otwarci na edukacyjną współpracę - podsumowuje z uśmiechem nauczycielka języka polskiego.

Wśród przygotowanych potraw pojawiły się: cebularz z Lubelszczyzny, jabłecznik ze Śląska, moskale z Podhala, ajer-kuchy z Warmii i Mazur, kaszubskie kopytka, babka ziemniaczana z Podlasia, sernik wiedeński z Małopolski oraz bliny z regionu Kurpie. [FOTORELACJA]6558[/FOTORELACJA]

(MB (lca.pl))

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%