Zamknij

Zakręcone ciasto sylwestrowe z amaretto i masą orzechową

Barbara Lewandowska Barbara Lewandowska 17:51, 28.12.2024 Aktualizacja: 09:25, 30.12.2024

Zakręcone ciasto sylwestrowe z amaretto i masą orzechową

Zakręcone ciasto sylwestrowe z amaretto i masą orzechową

Składniki

Ciasto:

  • 5 jaj
  • Szczypta soli
  • 4 łyżki kakao
  • 8 łyżek mąki
  • 8 łyżek cukru
  • Cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka oleju

Masa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g mielonych orzechów
  • Nalewka amaretto (opcjonalnie do smaku)
  • Cukier puder (opcjonalnie do smaku)

Dodatkowo:

  • Polewa czekoladowa/ lub reszta masy orzechowej
  • Orzechy do dekoracji
  • Amaretto do nasączenia

 

Wykonanie

 

Przygotowanie ciasta:

Jajka ubij z odrobiną soli, a następnie stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. Ubijaj, aż masa stanie się puszysta i biaława jak zimowy puch.

Delikatnie wmieszaj przesiane kakao i mąkę, używając łopatki lub miksera na najniższych obrotach. Na koniec dodaj 1 łyžczkę oleju, żeby nadać ciastu elastyczności.

Wylej masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (standardowy rozmiar blachy piekarnika). Wyrównaj powierzchnię, jakbyś szykował parkiet do tanecznych obrotów!

Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 10-15 minut, aż ciasto będzie sprężyste w dotyku. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.

 

Przygotowanie masy:

Serek mascarpone ubij mikserem, aż stanie się aksamitnie gładki.

Dodaj mielone orzechy, cukier puder (według uznania) i amaretto, mieszając, aż masa stanie się jednolita i kusząco pachnąca.

 

Składanie rolady:

Ostudzony placek delikatnie nasącz amaretto, używając pędzla. Nie bądź skąpy – to przecież Sylwester!

Na placek nałóż masę orzechową, równomiernie ją rozsmarowując.

Zwiń placek w roladę, zaczynając od krótszego boku. Postaraj się, aby była idealnie zakręcona, jak wirujące fajerwerki!

Owiń roladę folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

 

Dekoracja:

Polej roladę polewą czekoladową 

lub posmaruj reszta masy orzechowej

Udekoruj orzechami, tworząc wzory pełne szampańskiej fantazji.

Ponownie schłodź, aby polewa stężała i by ciasto było gotowe na taniec na stole!

 

Podpowiedzi:

Błędy? Pamiętaj, aby nie przesuszyć ciasta w piekarniku – powinno być elastyczne, żeby łatwo się zwijało.

Smakówka! Dodaj więcej amaretto, jeśli lubisz wyraziste smaki, albo zmniejsz jego ilość, jeśli wolisz subtelniejsze nuty.

Niech Twoje zakręcone ciasto stanie się gwiazdą sylwestrowej nocy – smacznego i udanego Nowego Roku!

 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS

komentarz(1)

Git Git

1 0

Zakręcone jak tampon w *%#)!&

22:46, 28.12.2024
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%