Wielkanoc tuż-tuż, a Ty jeszcze nie masz pomysłu na deser? Ciasto „Jajko na twardo” to hit, który podbije serca wszystkich gości! Zielona moc szpinaku, puszysta masa śmietanowa, soczyste brzoskwinie – połączenie, które sprawi, że Twój stół stanie się prawdziwym królestwem smaków! A galaretka? To wisienka na torcie (albo jajko na szczycie ciasta)! Zrób je na święta, a Twoje podniebienie będzie Ci wdzięczne, a rodzina nie zapomni o tym przysmaku przez długie dni!
Ciasto „Jajko na twardo”
Składniki:
Ciasto szpinakowe:
- 300 g mrożonego szpinaku (rozmrozić, wysuszyć i zmiksować – wtedy ciasto będzie bardziej zielone)
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju (np. rzepakowego)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
Masa śmietanowa:
- 750 ml śmietanki 30% lub 36%, dobrze schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru (lub więcej – do smaku)
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń (połówki)
- 2 przezroczyste galaretki (np. cytrynowa lub „Crystal”)
- 600 ml wody do galaretki
Wykonanie:
Ciasto szpinakowe:
- Szpinak rozmroź i zmiksuj na gładko z olejem i sokiem z cytryny.
- Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę.
- Dodaj zmiksowany szpinak i dokładnie wymieszaj.
- Przesiej obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszaj do masy.
- Przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 170°C (góra-dół) przez ok. 35–45 minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Masa śmietanowa:
- Żelatynę zalej gorącą wodą, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia. Przestudź.
- Ubij schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem na sztywno.
- Cienkim strumieniem wlej letnią żelatynę, miksując na niskich obrotach.
Składanie ciasta:
- Na wystudzone ciasto wyłóż masę śmietanową i wyrównaj. Wstaw do lodówki, aby masa stężała.
- Połówki brzoskwiń ułóż przecięciem do dołu – tak, by przypominały żółtka jajek.
- (Opcjonalnie) Brzoskwinie można ozdobić wzorkami z lukrowych pisaków.
Galaretka:
- Galaretki rozpuść w 600 ml gorącej wody. Odstaw do lekkiego stężenia.
- Gdy zacznie tężeć, delikatnie zalej nią ciasto z brzoskwiniami.
Chłodzenie:
- Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), by masa i galaretka dobrze się ściąć.
.
0 0
Święta spędzam w górach. U nas nie ma już tradycji takich jak opisują w internetach.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu lca.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz