Zamknij

Wielkanoc tuż-tuż, a Ty jeszcze nie masz pomysłu na deser? Ciasto „Jajko na twardo”

Barbara Lewandowska Barbara Lewandowska 15:59, 06.04.2025

Wielkanoc tuż-tuż, a Ty jeszcze nie masz pomysłu na deser? Ciasto „Jajko na twardo”

Wielkanoc tuż-tuż, a Ty jeszcze nie masz pomysłu na deser? Ciasto „Jajko na twardo” to hit, który podbije serca wszystkich gości! Zielona moc szpinaku, puszysta masa śmietanowa, soczyste brzoskwinie – połączenie, które sprawi, że Twój stół stanie się prawdziwym królestwem smaków! A galaretka? To wisienka na torcie (albo jajko na szczycie ciasta)! Zrób je na święta, a Twoje podniebienie będzie Ci wdzięczne, a rodzina nie zapomni o tym przysmaku przez długie dni! 

Ciasto „Jajko na twardo”

Składniki:

Ciasto szpinakowe:

  • 300 g mrożonego szpinaku (rozmrozić, wysuszyć i zmiksować – wtedy ciasto będzie bardziej zielone)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju (np. rzepakowego)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny

Masa śmietanowa:

  • 750 ml śmietanki 30% lub 36%, dobrze schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru (lub więcej – do smaku)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń (połówki)
  • 2 przezroczyste galaretki (np. cytrynowa lub „Crystal”)
  • 600 ml wody do galaretki

Wykonanie:

 Ciasto szpinakowe:

  • Szpinak rozmroź i zmiksuj na gładko z olejem i sokiem z cytryny.
  • Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę.
  • Dodaj zmiksowany szpinak i dokładnie wymieszaj.
  • Przesiej obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszaj do masy.
  • Przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w 170°C (góra-dół) przez ok. 35–45 minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Masa śmietanowa:

  • Żelatynę zalej gorącą wodą, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia. Przestudź.
  • Ubij schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem na sztywno.
  • Cienkim strumieniem wlej letnią żelatynę, miksując na niskich obrotach.

Składanie ciasta:

  • Na wystudzone ciasto wyłóż masę śmietanową i wyrównaj. Wstaw do lodówki, aby masa stężała.
  • Połówki brzoskwiń ułóż przecięciem do dołu – tak, by przypominały żółtka jajek.
  • (Opcjonalnie) Brzoskwinie można ozdobić wzorkami z lukrowych pisaków.

Galaretka:

  • Galaretki rozpuść w 600 ml gorącej wody. Odstaw do lekkiego stężenia.
  • Gdy zacznie tężeć, delikatnie zalej nią ciasto z brzoskwiniami.

Chłodzenie:

  • Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), by masa i galaretka dobrze się ściąć.

.

 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS

komentarz(1)

jaja

0 0

Święta spędzam w górach. U nas nie ma już tradycji takich jak opisują w internetach.

17:19, 06.04.2025
Odpowiedzi:0
Odpowiedz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu lca.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%