Składniki (forma do babki z kominem ok. 24 cm):
Przygotowanie:
Gotowe! To ciasto nie potrzebuje polewy – maślano-cytrynowy smak broni się sam. Skórka z wierzchu będzie lekko chrupiąca, a środek miękki i wilgotny.
Wyobraź sobie, że Twoja babka cytrynowa jest jak współczesna wersja dawnego dworskiego wypieku – miękka, pachnąca, pełna maślanej delikatności. Tylko kilka prostych składników, a efekt taki, że dom wypełnia się ciepłem, zapachem i... odrobiną historii. To ciasto, które łączy tradycję i prostotę, a jednocześnie daje wrażenie luksusu.
Weekend w kuchni? W tym wątku znajdziesz przepisy na wypieki – zarówno słodkie, jak i wytrawne. Idealne na rodzinne śniadanie, obiad czy popołudniowy relaks przy cieście.
2025-09-21
Drożdżówka ze śliwkami, kruszonką i płatkami migdałów – ciasto ukojenia
2025-09-13
Rolada jabłkowa na biszkopcie - zapach pieczonych jabłek i waniliowego biszkoptu
2025-08-23
Deser owocowy na mleku sojowym z agarem i polewą czekoladową
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu lca.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Weekend z legnickim lwem
Ostatnio jakiś patus óml wydarł charakterystycznie wykrzywiony r.y.j "hej śmieć". Widać, że pixa weszła dobrze.
Sressi
04:59, 2025-10-03
Juniorzy Miedzi odpadają z Pucharu Polski
Buahahaha! Szparagen wilkommen!
Ha ha ha!
04:56, 2025-10-03
Weekend z legnickim lwem
Ostatnio legnicki lew zaryczał na stadionie Miedzi.
Messi
03:11, 2025-10-03
Kolizja przy legnickim dworcu sparaliżowała ruch
Bydło ukraińskie nie przestrzega polskiego prawa.
Ghjj
03:08, 2025-10-03