Blisko sześćdziesiąt ciast i potraw świątecznych przygotowały uczestniczki konkursu potraw bożonarodzeniowych, który odbył się w Spalonej. Zwyciężyły pierogi z kapustą Wandy Łysy i piernik świąteczny Elżbiety Zdanowicz.
Oceną potrwa zajęła się komisja konkursowa, która wzięła pod uwagę nie tylko smak ale także wygląd dań. Po długiej degustacji i burzliwej naradzie za najlepsze uznała świąteczne pierogi z kapustą i grzybami, które ulepiła Wanda Łysy. Drugie miejsce zajęły śledzie z burakiem przyrządzone przez Jolantę Mochę, trzecie sałatka śledziowa autorstwa pań z Wiejskiego Ośrodka Kultury w Miłogostowicach. Wyróżnienia otrzymały świąteczna ryba rady sołeckiej z Jaśkowic Legnickich i rolada z łososiem Emilii Stokłosy.
- Takie pierogi lepię co roku na wigilię. Przepis jest bardzo prosty, ukwaszona osobiście kapusta, zebrane w lesie grzyby i odrobina serca do pracy – powiedziała Wanda Łysy, zwyciężczyni konkursu kulinarnego. - Bardzo się cieszę ze zwycięstwa, bo to oznacza, że moje pierogi smakują nie tylko domownikom.
Wypiekiem, który najbardziej podbił kulinarne gusta komisji, okazał się piernik z rodzynkami upieczony przez Elżbietę Zdanowicz. Drugi miejsce zajął rodzynkowiec Marty Fogiel, trzecie orzechowiec Jolanty Brzyk. Wyróżnione zostały ciasto Mikołaj Małgorzaty Banaś i chata z piernika rady sołeckiej z Jaśkowic Legnickich.
Swoich faworytów kulinarnych nagrodził także wójt Zdzisław Tersa, któremu najbardziej smakowały orzeszki Jolanty Urbańskiej i śledzie w buraczkach, które przyrządziła Jolanta Mocha.
Po ocenie jurorów dania zostały poddane ocenie wszystkich obecnych na sali. Okazały się być doskonałe bo wszystkie potrawy zniknęły z półmisków.
Muzycznie imprezę oprawiły utalentowane dzieci z gminy Kunice, które zaśpiewały najpiękniejsze polskie kolędy.[FOTORELACJA]15112[/FOTORELACJA]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz